06.09.2010 07:51, aktual.: 06.09.2010 09:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chleb czosnkowy to świetna przekąska na imprezę, ale także pomysł na kolację dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe, tradycyjne, szare i nieciekawe kromki z wędliną i pomidorem. Właściwie do tego dania bardziej pasowałaby nazwa: kanapki czosnkowe. Przyrządzisz je szybko, a efekt jest murowany. I nie mam tu na myśli tylko intensywnego zapachu z ust.
Przygotuj:
- bagietki
- kostkę masła
- 3 ząbki czosnku
- suszone oregano
- sól, pieprz
Krok 1
By przygotować chleb czosnkowy, potrzebne jest najpierw odpowiednie masło. Wyjmij je z lodówki i pozostaw na noc, bo musi być miękkie.
Krok 2
Teraz dodaj do niego czosnek, oregano, sól i pieprz. I proszę, masło czosnkowe już zrobione.
Krok 3
Jak zrobić chleb czy raczej kanapki czosnkowe? Posmaruj bagietki masłem (wcześnie musisz je oczywiście rozkroić na pół) i włóż do piekarnika.
Krok 4
W piekarniku powinno być 200 stopni. Piecz chleb z przyprawami do momentu, kiedy zrobi się rumiany.
Krok 5
Chleb czosnkowy już gotowy. Świetnie pasuje do pomidorów z mozzarellą.