Chleb czosnkowy - jak go zrobić?
Chleb czosnkowy to świetna przekąska na imprezę, ale także pomysł na kolację dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe, tradycyjne, szare i nieciekawe kromki z wędliną i pomidorem. Właściwie do tego dania bardziej pasowałaby nazwa: kanapki czosnkowe. Przyrządzisz je szybko, a efekt jest murowany. I nie mam tu na myśli tylko intensywnego zapachu z ust.
06.09.2010 | aktual.: 06.09.2010 09:51
Przygotuj:
- bagietki
- kostkę masła
- 3 ząbki czosnku
- suszone oregano
- sól, pieprz
Krok 1
By przygotować chleb czosnkowy, potrzebne jest najpierw odpowiednie masło. Wyjmij je z lodówki i pozostaw na noc, bo musi być miękkie.
Krok 2
Teraz dodaj do niego czosnek, oregano, sól i pieprz. I proszę, masło czosnkowe już zrobione.
Krok 3
Jak zrobić chleb czy raczej kanapki czosnkowe? Posmaruj bagietki masłem (wcześnie musisz je oczywiście rozkroić na pół) i włóż do piekarnika.
Krok 4
W piekarniku powinno być 200 stopni. Piecz chleb z przyprawami do momentu, kiedy zrobi się rumiany.
Krok 5
Chleb czosnkowy już gotowy. Świetnie pasuje do pomidorów z mozzarellą.