Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią
Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.
25.10.2009 | aktual.: 07.08.2014 13:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.
Dressing majonezowo - pomarańczowy
- 300ml majonezu,
- sok z połówki pomarańczy,
- kilka kropel soku z cytryny,
- świeżo zmielony czarny pieprz
Doskonały do sałatki z tuńczyka, sałatki z łososiem, jak i innych sałatek rybnych i ryżowych.
Sos cesarski
- 200ml majonezu,
- 100ml śmietany 18%,
- 8 kaparów w occie,
- 1 anchois,
- oliwa z oliwek
Sos ten jest mocny i bardzo aromatyczny. Pierwotnie został stworzony do sałatki cesarskiej (bądź królewskiej – nazewnictwo się zmienia w zależności od miejsca spożywania :). Wspaniale współgra z sałatkami z mięsem, grzybami i innymi ciężkimi sałatkami.
Sos winno – majonezowy
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100ml białego, wytrawnego wina,
- 300ml majonezu
Wspaniały do sałatek na bazie sałaty, papryki i ogórków. Możecie nawet wykorzystać go jako dip na finger – party.
Uwaga!
W przepisach zmieniłem gramaturę z gramów na mililitry. Jest to zabieg celowy. Większość przyrządów kuchennych ma wprawdzie i jedną i drugą miarkę, ale mi chodziło o coś innego. Majonezy mają różną gęstość, więc 200g jest pojęciem względnym. Natomiast 'ml' są miarą objętości, co nieco ułatwia życie.