GotowaniePrzepisyDressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią
Michał Pawełczyk
25.10.2009 14:00, aktualizacja: 07.08.2014 13:27

Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.

Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.

Dressing majonezowo - pomarańczowy

  • 300ml majonezu,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Doskonały do sałatki z tuńczyka, sałatki z łososiem, jak i innych sałatek rybnych i ryżowych.

Sos cesarski

  • 200ml majonezu,
  • 100ml śmietany 18%,
  • 8 kaparów w occie,
  • 1 anchois,
  • oliwa z oliwek

Sos ten jest mocny i bardzo aromatyczny. Pierwotnie został stworzony do sałatki cesarskiej (bądź królewskiej – nazewnictwo się zmienia w zależności od miejsca spożywania :). Wspaniale współgra z sałatkami z mięsem, grzybami i innymi ciężkimi sałatkami.

Sos winno – majonezowy

  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100ml białego, wytrawnego wina,
  • 300ml majonezu

Wspaniały do sałatek na bazie sałaty, papryki i ogórków. Możecie nawet wykorzystać go jako dip na finger – party.

Uwaga!

W przepisach zmieniłem gramaturę z gramów na mililitry. Jest to zabieg celowy. Większość przyrządów kuchennych ma wprawdzie i jedną i drugą miarkę, ale mi chodziło o coś innego. Majonezy mają różną gęstość, więc 200g jest pojęciem względnym. Natomiast 'ml' są miarą objętości, co nieco ułatwia życie.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także