Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

GotowaniePrzepisyDressingi majonezowe – PRECZ z monotonią
25.10.2009 14:00
Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią
Michał Pawełczyk
Michał Pawełczyk

Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.

Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.

Dressing majonezowo - pomarańczowy

  • 300ml majonezu,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Doskonały do sałatki z tuńczyka, sałatki z łososiem, jak i innych sałatek rybnych i ryżowych.

Sos cesarski

  • 200ml majonezu,
  • 100ml śmietany 18%,
  • 8 kaparów w occie,
  • 1 anchois,
  • oliwa z oliwek

Sos ten jest mocny i bardzo aromatyczny. Pierwotnie został stworzony do sałatki cesarskiej (bądź królewskiej – nazewnictwo się zmienia w zależności od miejsca spożywania :). Wspaniale współgra z sałatkami z mięsem, grzybami i innymi ciężkimi sałatkami.

Sos winno – majonezowy

  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100ml białego, wytrawnego wina,
  • 300ml majonezu

Wspaniały do sałatek na bazie sałaty, papryki i ogórków. Możecie nawet wykorzystać go jako dip na finger – party.

Uwaga!

W przepisach zmieniłem gramaturę z gramów na mililitry. Jest to zabieg celowy. Większość przyrządów kuchennych ma wprawdzie i jedną i drugą miarkę, ale mi chodziło o coś innego. Majonezy mają różną gęstość, więc 200g jest pojęciem względnym. Natomiast 'ml' są miarą objętości, co nieco ułatwia życie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie