GotowaniePrzepisyFondue i jego rodzaje

Fondue i jego rodzaje

Fondue serowe
Fondue serowe
Sabina Stodolak

20.02.2010 10:00, aktual.: 07.08.2014 14:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fondue to danie w Polsce niezbyt popularne, a przecież tak smaczne! Tradycyjnie, pierwotnie fondue robione było wyłącznie z żółtego sera rozpuszczonego z dodatkiem białego wina i bagietki, którą w tym serze maczano. Z czasem jednak, pojawiły się również inne odmiany fondue. Zobaczcie jakie:

Fondue mięsne
Fondue mięsne
Fondue rosołowe
Fondue rosołowe
Fondue czekoladowe
Fondue czekoladowe

Fondue serowe – tradycyjne, popularne w Szwajcarii i Francji. Rozpuszczamy ser w specjalnym garnku z podgrzewaczem, a następnie, w gęstej masie maczamy kawałki bagietki. Ten, kto zgubi w serze bagietkę- kupuje kolejną butelkę wina!

Fondue mięsne – zwane też burgundzkim. Zamiast sera, w garnku rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.

Fondue to danie w Polsce niezbyt popularne, a przecież tak smaczne! Tradycyjnie, pierwotnie fondue robione było wyłącznie z żółtego sera rozpuszczonego z dodatkiem białego wina i bagietki, którą w tym serze maczano. Z czasem jednak, pojawiły się również inne odmiany fondue. Zobaczcie jakie:

Fondue serowe – tradycyjne, popularne w Szwajcarii i Francji. Rozpuszczamy ser w specjalnym garnku z podgrzewaczem, a następnie, w gęstej masie maczamy kawałki bagietki. Ten, kto zgubi w serze bagietkę- kupuje kolejną butelkę wina!

Fondue mięsne – zwane też burgundzkim. Zamiast sera, w garnku rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.

Fondue rosołowe (chude) – w garnku zamiast sera czy tłuszczu mamy bulion. W bulionie gotuje się kawałki ryb i mięsa, a nawet warzyw. Ten rodzaj,  jest jedynym lekkostrawnym fondue.

Fondue czekoladowe – podawane na deser. Jak się łatwo domyśleć, w garnku rozpuszcza się czekoladę, a następnie zanurza w niej owoce. Szczególnie pięknie wyglądają truskawki. Można też zanurzać w czekoladowym fondue kawałki słodkiej bułki.

Źródło artykułu:WP Kobieta