Jak upiec karpatkę?
Czy może być coś lepszego niż połączenie smaku i konsystencji budyniu z chrupiącym ciastem? Wydaje się, że to propozycja, której naprawdę trudno się oprzeć. Wszystkie te zalety posiada proste w przyrządzeniu i niezwykle wdzięczne ciasto – karpatka. Doskonała w swojej prostocie świetnie sprawdza się w różnych okolicznościach. Zapoznanie się z przepisem na karpatkę jest pierwszym etapem wtajemniczenia do świata domowych wypieków.
Ciasto karpatka
Zanim przystąpimy do pieczenia tego niezwykle pysznego deseru, warto odpowiedzieć sobie na często zadawane pytanie: ile kalorii ma karpatka? 10 dag gotowego produktu to niemal 450 kcal, a więc dosyć dużo. Czy nie warto jednak zastąpić czasami kotleta schabowego kawałkiem karpatki?
W sklepach spożywczych możemy spotkać się z półproduktami do robienia karpatki, które wystarczy zmieszać z wodą i włożyć do piekarnika. Takie postępowanie pozbawione jest jednak frajdy samodzielnego przygotowania ciasta oraz satysfakcji ze zrobienia udanego wypieku. Poza tym korzystając z różnego rodzaju gotowych i przetworzonych proszków, należy liczyć się z występowaniem w nich znacznej ilości konserwantów. Samodzielne pieczenie karpatki będzie zatem korzystne równocześnie dla naszego nastroju i zdrowia.
Jeżeli jesteś początkującą gospodynią albo po prostu uwielbiasz domowe wypieki, zobacz,jak zrobić karpatkę?
Przepis na karpatkę
- 250 ml przegotowanej wody,
- 3-4 jajka,
- 1 szklankę mąki pszennej,
- pół kostki margaryny.
- 1 kostkę masła,
- 500 ml mleka,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki budyniu.
2 szklanki mleka należy zagotować w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, należy dodać do niego cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki i budyń. Wszystkie składniki powinny się połączyć tak, aby nie powstały grudki. Przygotowaną mieszankę należy odstawić do ostudzenia. W oddzielnym garnku należy rozpuścić masło, które następnie należy dodać do wcześniej sporządzonego budyniu.
Ostudzone ciasto należy przełożyć kremem waniliowo-budyniowym i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!