Jak upiec karpatkę?
Czy może być coś lepszego niż połączenie smaku i konsystencji budyniu z chrupiącym ciastem? Wydaje się, że to propozycja, której naprawdę trudno się oprzeć. Wszystkie te zalety posiada proste w przyrządzeniu i niezwykle wdzięczne ciasto – karpatka. Doskonała w swojej prostocie świetnie sprawdza się w różnych okolicznościach. Zapoznanie się z przepisem na karpatkę jest pierwszym etapem wtajemniczenia do świata domowych wypieków.
25.05.2011 | aktual.: 26.05.2011 01:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto karpatka
Zanim przystąpimy do pieczenia tego niezwykle pysznego deseru, warto odpowiedzieć sobie na często zadawane pytanie: ile kalorii ma karpatka? 10 dag gotowego produktu to niemal 450 kcal, a więc dosyć dużo. Czy nie warto jednak zastąpić czasami kotleta schabowego kawałkiem karpatki?
W sklepach spożywczych możemy spotkać się z półproduktami do robienia karpatki, które wystarczy zmieszać z wodą i włożyć do piekarnika. Takie postępowanie pozbawione jest jednak frajdy samodzielnego przygotowania ciasta oraz satysfakcji ze zrobienia udanego wypieku. Poza tym korzystając z różnego rodzaju gotowych i przetworzonych proszków, należy liczyć się z występowaniem w nich znacznej ilości konserwantów. Samodzielne pieczenie karpatki będzie zatem korzystne równocześnie dla naszego nastroju i zdrowia.
Jeżeli jesteś początkującą gospodynią albo po prostu uwielbiasz domowe wypieki, zobacz,jak zrobić karpatkę?
Przepis na karpatkę
- 250 ml przegotowanej wody,
- 3-4 jajka,
- 1 szklankę mąki pszennej,
- pół kostki margaryny.
- 1 kostkę masła,
- 500 ml mleka,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki budyniu.
2 szklanki mleka należy zagotować w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć, należy dodać do niego cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki i budyń. Wszystkie składniki powinny się połączyć tak, aby nie powstały grudki. Przygotowaną mieszankę należy odstawić do ostudzenia. W oddzielnym garnku należy rozpuścić masło, które następnie należy dodać do wcześniej sporządzonego budyniu.
Ostudzone ciasto należy przełożyć kremem waniliowo-budyniowym i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!