Najlepsze przepisy z mango w roli głównej!

Owoce to bardzo ciekawe produkty – są bardzo zdrowe i świetnie smakują. Można je jeść same, ale także w sałatkach czy jako dodatki do mięs. Jedne kojarzą się nam z jesienią, inne z latem. A z czym kojarzy ci się mango? Jakie znasz dobre przepisy w oparciu o ten owoc? A może wolisz jeść moango bez dodatków, by nie zatracić jego wyjątkowego smaku?

Najlepsze przepisy z mango w roli głównej! 1
Isabelle

Owoce to bardzo ciekawe produkty – są bardzo zdrowe i świetnie smakują. Można je jeść same, ale także w sałatkach czy jako dodatki do mięs. Jedne kojarzą się nam z jesienią, inne z latem. A z czym kojarzy ci się mango? Jakie znasz dobre przepisy w oparciu o ten owoc? A może wolisz jeść moango bez dodatków, by nie zatracić jego wyjątkowego smaku?

Mango – indyjski owoc!

Owoce mango pochodzą z dużych, wiecznie zielonych drzew i wywodzą się z Indii, gdzie zwane są owocami bogów. Oprócz Indii, mango uprawiane jest także w innych krajach o klimacie pośrednim między podzwrotnikowym, a zwrotnikowym, a więc w Pakistanie, Tajlandii, Ameryce i Afryce. Różne odmiany owocu mogą mieć odmienną barwę oraz wielkość, a najokazalsze dochodzą nawet do 1 kg wagi. Jednak najlepsze walory smakowe posiadają mango o wadze mieszczącej się w przedziale 30-50 dag. Kształt owocu przeważnie jest spłaszczony i podłużny, a w budowie zbliżony jest do śliwki. Mango wyróżnia się soczystym miąższem w kolorze żółto-pomarańczowym, który pokryty jest twardą, ale cienką skórką. Mimo, że można ją jeść najczęściej po prostu się ją usuwa. Z zewnątrz owoc mango wraz z dojrzewaniem zmienia kolor z ciemnozielonego na żółty, następnie na złocisty i ostatecznie staje się czerwony. W środku znaleźć można sporą pestkę o nieco spłaszczonym kształcie. Mango zbiera się przeważnie w momencie, gdy delikatnie się zarumieni i lekko zmięknie. Nie sprzyja mu zimno, dlatego najlepiej dojrzewa w temperaturze pokojowej. Najbardziej wytrzymała jest odmiana hinduska owocu, którą to można przechowywać aż do 10 tygodni w temperaturze ok. 7-9°C.

Mango jest owocem, który można spożywać na wiele sposobów. Wielu jego zwolenników najzwyczajniej w świecie ściska mango w ręku, a następnie przez dziurkę wypija świeży sok. Innym sposobem na zjedzenie owocu jest rozkrojenie go na niewielkie kawałki lub na pół, pozbycie się pestki i wyjadanie przy pomocy łyżeczki. Dobrym pomysłem jest także schłodzenie owocu w lodówce przed spożyciem. Surowe mango doskonale pasuje do sałatek, natomiast gotowane używane jest do deserów, sosów oraz konfitur. Jest szczególnie cenione ze względu na substancje odżywcze, których w nim nie brak. Są to przede wszystkim białko, cukier, witaminy A i C oraz sole mineralne.

Kilka przepisów z wykorzystaniem mango!

Składniki:

  • 2 opakowania (po 250 g) tofu,
  • 2 pory,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 40 dag ryżu długoziarnistego,
  • 2 łyżki curry,
  • 400 ml rosołu,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 średnie jabłka,
  • 4 czerwone papryczki chili,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 30 dag jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki miąższu mango,
  • sól,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Zagotować w rondlu osoloną wodę. Do wrzątku wsypać ryż i gotować 20 minut na średnim ogniu. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygnął (najlepiej do mocno nagrzanego piekarnika). Tofu osączyć i podzielić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć, pokroić w paski o grubości 5 mm. Cebulę obrać, pokroić na cząstki, następnie zrumienić w rondlu, na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu – przez kilka minut, cały czas mieszając. Do rondla dodać kawałki tofu i krótko podsmażyć. Całość oprószyć curry. Podlać rosołem. Dodać pory, listki laurowe i papryczki chilli, gotować 10 minut na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda z pestkami. Miąższ pokroić na cząstki i dodać go do potrawki na 5 minut przed zakończeniem gotowania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem i z miąższem z mango, dodać do potrawki, krótko zagotować na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Potrawkę przełożyć na podgrzany półmisek. Gotowe tofu podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu z ryżem w osobnej miseczce.

Indyjska sałatka z mango

Składniki sałatki:

  • 1 mango,
  • 1/2 długiego ogórka,
  • 4 pomidory średniej wielkości,
  • 1 czerwona cebula,
  • nieco posiekanego szczypiorku do przybrania.

Składniki sosu:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco,
  • sól.

Przygotowanie:

Najpierw należy obrać ogórka, pokroić go w cienkie plasterki, a następnie ułożyć na dużym talerzu lub na półmisku. Pomidora pokroić w plasterki i ułożyć na ogórku. Mango również obieramy ze skórki i usuwamy pestki, po czym kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Pokrojony owoc należy położyć na pomidorach, następnie pokroić cebulę w piórka i ułożyć na wierzchu. W przygotowanym wcześniej słoiku umieszczamy wszystkie składniki sosu (oprócz czosnku, który dodać należy na końcu) i doprawiamy szczyptą soli. Całość należy dokładnie wymieszać. Tak sporządzonym sosem polewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Na koniec wystarczy tylko posypać szczypiorkiem i gotowe.

Sorbet z mango

Składniki:

  • 60 dag mango (2 owoce),
  • 100 ml Campari (10 łyżek),
  • 60 ml likieru pomarańczowego (6 łyżek),
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

Mango umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ zmiksować ze skórką pomarańczową, wlać Campari oraz likier pomarańczowy i jeszcze raz zmiksować. Sorbet przelać do metalowego pojemnika i zamrażać 3-4 godz. Podawać w pucharkach, udekorowany cząstkami mango.

Smacznie i pożywnie!

Wybrane dla Ciebie

Nawet 5 tys. zł kary. Nowy obowiązek dla właścicieli psów i kotów
Nawet 5 tys. zł kary. Nowy obowiązek dla właścicieli psów i kotów
Dodaj do mydlin. Wciornastki znikną co do jednego
Dodaj do mydlin. Wciornastki znikną co do jednego
Nasmaruj tym newralgiczne miejsca. Osy nawet się nie zbliżą
Nasmaruj tym newralgiczne miejsca. Osy nawet się nie zbliżą
Dzieci pojawiają się w aplikacjach randkowych. Ekspertka alarmuje
Dzieci pojawiają się w aplikacjach randkowych. Ekspertka alarmuje
Masz ubytki w trawniku? Wypróbuj tę metodę dosiewki
Masz ubytki w trawniku? Wypróbuj tę metodę dosiewki
Już tak nie wygląda. Zmieniła kolor włosów i postawiła na ostre cięcie
Już tak nie wygląda. Zmieniła kolor włosów i postawiła na ostre cięcie
Masz w planach remont mieszkania? Możesz potrzebować pozwolenia
Masz w planach remont mieszkania? Możesz potrzebować pozwolenia
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa
Kiedy najlepiej brać prysznic? Ekspertka mikrobiologii wyjaśnia
Kiedy najlepiej brać prysznic? Ekspertka mikrobiologii wyjaśnia
Księżna Kate stosuje "płynne złoto". To dlatego ma tak lśniące włosy
Księżna Kate stosuje "płynne złoto". To dlatego ma tak lśniące włosy
Walczy z otyłością. To spotyka go ze strony fanów
Walczy z otyłością. To spotyka go ze strony fanów
Patent na piękną lawendę. Będzie zachwycać przez całe lato
Patent na piękną lawendę. Będzie zachwycać przez całe lato