GotowaniePrzepisyOmlet na słono. Jak przygotować pożywne i szybkie śniadanie? Pierwszy posiłek nie musi być nudny

Omlet na słono. Jak przygotować pożywne i szybkie śniadanie? Pierwszy posiłek nie musi być nudny

Omlet na słono to doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
Omlet na słono to doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
Źródło zdjęć: © 123RF
18.09.2020 09:47, aktualizacja: 01.03.2022 13:54

Omlet na słono jest świetnym pomysłem śniadanie albo na kolację. Całość zajmie nie więcej niż kilka minut, a zyskasz pełnowartościowe danie. W końcu to posiłek przyrządzany na ciepło, więc dodatkowo nie będziesz odczuwać głodu. Do omletu na słono pasuje wiele pysznych warzyw, które podbiją jego przepyszny smak.

Omlet na słono można przygotować z wieloma dodatkami, co sprawia, że jest niezwykle uniwersalnym posiłkiem dla wielu osób. Wytrawny smak na pewno przypadnie do gustu osobom ceniącym warzywne lub mięsne elementy w potrawie. Poniższy przepis na omlet na słono jest naprawdę prosty, dlatego też każdy sobie z nim poradzi niezależnie od umiejętności kulinarnych.

Omlet na słono – dlaczego jest popularny?

Popularność omletu na słono sięga wielu wieków wstecz. Najczęściej podawane są przepisy klasyczne, czyli tworzenie potrawy na bazie jajek z wodą i przyprawami. Z czasem też zaczęta wzbogacać jajeczną mieszankę o różnego rodzaju warzywa. Każdy z przygotowanych omletów jest niepowtarzalny i doskonale komponuje się szczególnie z serem czy mięsnymi dodatkami. Tak naprawdę każdy kraj wypracował własną wersję omletu, dlatego to danie praktycznie wszystkich zachwyca.

Omlet na słono – przepis doskonały

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 1 łyżka mleka;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • odrobina sody oczyszczonej;
  • 4 plastry szynki;
  • 3 plastry cukinii;
  • 4 duże pieczarki;
  • masło;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek pokrój szynkę w paski, obierz cukinię i odkrój z niej kilka plastrów, które należy pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w półplastry.
  2. Do głębokiego talerza wbij jajka i dokładnie roztrzep.
  3. Dodaj do jajek mleko i mąkę, a następnie rozmieszaj na gładką masę.
  4. Dodaj szczyptę sody oczyszczonej, dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej masło na patelni, po czym wrzuć warzywa razem z szynką – kiedy się przyrumienią dodaj przyprawy.
  6. Przyrumienione dodatki przełóż do talerza z ciastem i wymieszaj delikatnie.
  7. Całość wylej na rozgrzaną patelnię i smaż około 3 minuty, aż warstwa dolna się zetnie. Przerzuć na drugą stronę i smaż do 2 minut.
  8. Podawaj omlet na słono na gorąco (możesz opcjonalnie posypać go szczypiorkiem).
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także