GotowaniePrzepisyOmlet na słono. Jak przygotować pożywne i szybkie śniadanie? Pierwszy posiłek nie musi być nudny

Omlet na słono. Jak przygotować pożywne i szybkie śniadanie? Pierwszy posiłek nie musi być nudny

Omlet na słono jest świetnym pomysłem śniadanie albo na kolację. Całość zajmie nie więcej niż kilka minut, a zyskasz pełnowartościowe danie. W końcu to posiłek przyrządzany na ciepło, więc dodatkowo nie będziesz odczuwać głodu. Do omletu na słono pasuje wiele pysznych warzyw, które podbiją jego przepyszny smak.

Omlet na słono to doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
Omlet na słono to doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
Źródło zdjęć: © 123RF

18.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Omlet na słono można przygotować z wieloma dodatkami, co sprawia, że jest niezwykle uniwersalnym posiłkiem dla wielu osób. Wytrawny smak na pewno przypadnie do gustu osobom ceniącym warzywne lub mięsne elementy w potrawie. Poniższy przepis na omlet na słono jest naprawdę prosty, dlatego też każdy sobie z nim poradzi niezależnie od umiejętności kulinarnych.

Omlet na słono – dlaczego jest popularny?

Popularność omletu na słono sięga wielu wieków wstecz. Najczęściej podawane są przepisy klasyczne, czyli tworzenie potrawy na bazie jajek z wodą i przyprawami. Z czasem też zaczęta wzbogacać jajeczną mieszankę o różnego rodzaju warzywa. Każdy z przygotowanych omletów jest niepowtarzalny i doskonale komponuje się szczególnie z serem czy mięsnymi dodatkami. Tak naprawdę każdy kraj wypracował własną wersję omletu, dlatego to danie praktycznie wszystkich zachwyca.

Omlet na słono – przepis doskonały

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 1 łyżka mleka;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • odrobina sody oczyszczonej;
  • 4 plastry szynki;
  • 3 plastry cukinii;
  • 4 duże pieczarki;
  • masło;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek pokrój szynkę w paski, obierz cukinię i odkrój z niej kilka plastrów, które należy pokroić w kostkę. Oczyszczone pieczarki pokrój w półplastry.
  2. Do głębokiego talerza wbij jajka i dokładnie roztrzep.
  3. Dodaj do jajek mleko i mąkę, a następnie rozmieszaj na gładką masę.
  4. Dodaj szczyptę sody oczyszczonej, dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej masło na patelni, po czym wrzuć warzywa razem z szynką – kiedy się przyrumienią dodaj przyprawy.
  6. Przyrumienione dodatki przełóż do talerza z ciastem i wymieszaj delikatnie.
  7. Całość wylej na rozgrzaną patelnię i smaż około 3 minuty, aż warstwa dolna się zetnie. Przerzuć na drugą stronę i smaż do 2 minut.
  8. Podawaj omlet na słono na gorąco (możesz opcjonalnie posypać go szczypiorkiem).
Komentarze (3)