Paluszki serowe - przepis
Świetnie smakują podane jako obiadowy starter, ale prawdziwym rarytasem jest delektowanie się ich smakiem w trakcie degustacji wina. Jak zrobić pyszne paluszki serowe?
14.03.2011 | aktual.: 15.03.2011 00:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najlepiej nadaje się do ich wykonania ser twardy typu parmezan czy cheddar.
Przygotuj:
- []100 g mąki,[]100 g startego żółtego sera,[]100 g masła,[]1 jajko, przyprawy - sól.
Paluchy serowe można przyrządzić z podanych składników na dwa sposoby:
- Masło, mąkę i starty ser należy ze sobą wymieszać i ubić na jednolitą masę, a następnie uformować w paluchy, rolując ciasto w cienkie kawałki
- Masło, mąkę i jajko wymieszać ze sobą, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki, a po wyjęciu posypać serem i rozwałkować ciasto, a następnie znów uformować paluchy.
Przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku, aż nabierze złocistego koloru.
Paluchy możemy także usmażyć na oleju, obtaczając je wcześniej w panierce wykonanej z jajka i tartej bułki.
Jeśli chodzi o przyprawy, to paluchy dobrze smakować będą z kminkiem, makiem czy mieloną papryką. Możemy także użyć sezamu.
Wskazówka: paluchy serowe wyśmienicie smakują także z pomidorowym, meksykańskim lub czosnkowym dipem. To niezastąpiona przekąska podczas domowych imprez jako zamiennik chipsów.