GotowaniePrzepisyPaluszki serowe - przepis

Paluszki serowe - przepis

Świetnie smakują podane jako obiadowy starter, ale prawdziwym rarytasem jest delektowanie się ich smakiem w trakcie degustacji wina. Jak zrobić pyszne paluszki serowe?

Paluszki serowe - przepis
Damiesa

14.03.2011 | aktual.: 15.03.2011 00:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najlepiej nadaje się do ich wykonania ser twardy typu parmezan czy cheddar.

Przygotuj: 

  • []100 g mąki,[]100 g startego żółtego sera,[]100 g masła,[]1 jajko, przyprawy - sól.

Paluchy serowe można przyrządzić z podanych składników na dwa sposoby:

  1. Masło, mąkę i starty ser należy ze sobą wymieszać i ubić na jednolitą masę, a następnie uformować w paluchy, rolując ciasto w cienkie kawałki
  1. Masło, mąkę i jajko wymieszać ze sobą, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki, a po wyjęciu posypać serem i rozwałkować ciasto, a następnie znów uformować paluchy.

Przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku, aż nabierze złocistego koloru.

Paluchy możemy także usmażyć na oleju, obtaczając je wcześniej w panierce wykonanej z jajka i tartej bułki.

Jeśli chodzi o przyprawy, to paluchy dobrze smakować będą z kminkiem, makiem czy mieloną papryką. Możemy także użyć sezamu.

Wskazówka: paluchy serowe wyśmienicie smakują także z pomidorowym, meksykańskim lub czosnkowym dipem. To niezastąpiona przekąska podczas domowych imprez jako zamiennik chipsów.