Pizza neapolitańska - pyszny przepis
Pizza to przysmak, który uwielbiają wszyscy. Niektórzy mogą ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest świetna na każdą okazję. Jeśli do tej pory jej nie robiłaś, bo nie miałaś sprawdzonego przepisu, to czas, by to zmienić. Oto przepis na pizzę neapolitańską. To cudo rozpływa się w ustach, już samo czytanie tego artykułu pobudzi pracę twoich ślinianek.
21.10.2010 | aktual.: 21.10.2010 10:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotuj:
- 60 dag pomidorów
- cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag filetów anchois
- 10 czarnych oliwek
- 25 dag mozzarelli
- oregano\u2028
- bazylię
- oliwę
- sól, pieprz
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- łyżkę oleju
- sól
Zacznij od zrobienia ciasta do pizzy. Rozpuść drożdże w 3/4 szklanki letniej wody, a następnie wymieszaj wszystko z mąką. Dorzuć szczyptę soli, olej i wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.
Krok 2
Pora zająć się tym, co będzie na pizzy neapolitańskiej. Obierz pomidory i pokrój je na cienkie plasterki. Z cebuli i czosnku zrób talarki i zeszklij je na oliwie. Dodaj pomidory i duś 3 minuty.
Krok 3
Jeśli ciasto do pizzy już wyrosło, rozwałkuj je na cienki placek. Nałóż pomidory, mozzarellę i anchois.
Krok 4
Pizzy neapolitańskiej brakuje już tylko przybrania oliwkami i doprawienia ziołami, sola i pieprzem. Na koniec skrop ją oliwą.
Krok 5
Tenprostyprzepis na pizzę mówi, że należy ją piec w temperaturze 220 stopni 25 minut. Kiedy czas minie, wyłącz piekarnik i pozwól pizzy neapolitańskiej "dochodzić" jeszcze 10 minut.
Krok 6
Pizza z anchois gotowa. Smacznego!