GotowaniePrzepisyPizza neapolitańska - pyszny przepis

Pizza neapolitańska - pyszny przepis

Pizza neapolitańska - pyszny przepis
Oliwka .
21.10.2010 08:40, aktualizacja: 21.10.2010 10:40

Pizza to przysmak, który uwielbiają wszyscy. Niektórzy mogą ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Jest świetna na każdą okazję. Jeśli do tej pory jej nie robiłaś, bo nie miałaś sprawdzonego przepisu, to czas, by to zmienić. Oto przepis na pizzę neapolitańską. To cudo rozpływa się w ustach, już samo czytanie tego artykułu pobudzi pracę twoich ślinianek.

Przygotuj:

  • 60 dag pomidorów
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag filetów anchois
  • 10 czarnych oliwek
  • 25 dag mozzarelli
  • oregano\u2028
  • bazylię
  • oliwę
  • sól, pieprz
  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • łyżkę oleju
  • sól

Zacznij od zrobienia ciasta do pizzy. Rozpuść drożdże w 3/4 szklanki letniej wody, a następnie wymieszaj wszystko z mąką. Dorzuć szczyptę soli, olej i wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.

Krok 2

Pora zająć się tym, co będzie na pizzy neapolitańskiej. Obierz pomidory i pokrój je na cienkie plasterki. Z cebuli i czosnku zrób talarki i zeszklij je na oliwie. Dodaj pomidory i duś 3 minuty.

Krok 3

Jeśli ciasto do pizzy już wyrosło, rozwałkuj je na cienki placek. Nałóż pomidory, mozzarellę i anchois.

Krok 4

Pizzy neapolitańskiej brakuje już tylko przybrania oliwkami i doprawienia ziołami, sola i pieprzem.  Na koniec skrop ją oliwą.

Krok 5

Tenprostyprzepis na pizzę mówi, że należy ją piec w temperaturze 220 stopni 25 minut. Kiedy czas minie, wyłącz piekarnik i pozwól pizzy neapolitańskiej "dochodzić"  jeszcze 10 minut.

Krok 6

Pizza z anchois gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także