Potrawy z mięsa mielonego
Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni nie ma szansy się zmarnować, bo z powodzeniem można je wplatać do ulubionych posiłków. Jakie specjały możemy przyrządzić na jego bazie? Oto kilka ciekawych przykładów.
02.05.2011 | aktual.: 03.05.2011 01:10
Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże.Mięso mielone w kuchni nie ma szansy się zmarnować, bo z powodzeniem można je wplatać do ulubionych posiłków. Jakie specjały możemy przyrządzić na jego bazie? Oto kilka ciekawych przykładów.
Mięso mielone należy lekko podsmażyć na patelni, a następnie dodać do niego sos Napoli rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody. Kiedy mieszanka będzie już gęsta, o jednolitym zabarwieniu, można dodać do niej odsączona wcześniej kukurydzę w puszki. Przed podaniem warto wpleść do farszu także starty ser żółty, masę nałożyć naciasto naleśnikowe, zwinąć je w rulony lub trójkąty i lekko podgrzać na patelni, by składniki ładnie się połączyły.
Aby je przygotować wystarczy mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą oraz doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z tak przyrządzonej masy formujemy małe kulki, podsmażamy na patelni i dodajemy do ulubionej zupy np. pomidorowej, serowej czy kremu z pieczarek.
Świetnie nadaje się do spaghetti. Możemy więc lekko podsmażyć je z cebulką, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek, taką mieszanką polać danie, udekorować serem żółtym i doprawić oregano. W innej wersji takie miękkie nadzienie z drobiu czy wieprzowiny dobrze jest zastosować także jako farsz do cannelloni i napełnione rurki polać ulubionym sosem np. grzybowym czy brokułowym.
Mięsne nadzienie do pierogów
Przygotowując farsz do pierogów na bazie mięsa mielonego można wcześniej lekko je podsmażyć i połączyć z ugotowaną marchewką. Wszystkie składniki łączymy na gładką masę, formujemy małe płaskie kuleczki i nadziewamy nimi ciasto. Takie pierożki po ugotowaniu będą świetnie smakować lekko zarumienione na patelni lub podane z sosem serowym.
Mięsny farsz możemy użyć do takich dań jak: lasagne, burrito, meksykańska quasadilla z sosem salsa, pizza, zapiekanki warzywne, omlety jajeczne czy nawet sałatki! Co więcej taki składnik dodany do śniadaniowych chlebków wraz z serem żółtym i zapieczony w tosterze pozwoli poczuć po takim posiłku silną dawkę energii i pozostawić uczycie sytości na bardzo długo, eliminując tym samym podgryzanie słodkości.Mięso mielone będzie także wyśmienicie smakowało, jeśli zapieczemy je na grillu w warzywach np. wydrążonych wcześniej bakłażanach. Taka przekąska podczas ogródkowego pikniku na pewno mile zaskoczy gości.
Jakie potrawy na bazie mięsa mielonego wy byście zaproponowali? Czekamy na wasze unikalne pomysły!