GotowaniePrzepisyPotrawy z mięsa mielonego

Potrawy z mięsa mielonego

Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni nie ma szansy się zmarnować, bo z powodzeniem można je wplatać do ulubionych posiłków. Jakie specjały możemy przyrządzić na jego bazie? Oto kilka ciekawych przykładów.

Potrawy z mięsa mielonego
Damiesa

02.05.2011 | aktual.: 03.05.2011 01:10

Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże.Mięso mielone w kuchni nie ma szansy się zmarnować, bo z powodzeniem można je wplatać do ulubionych posiłków. Jakie specjały możemy przyrządzić na jego bazie? Oto kilka ciekawych przykładów.

Mięso mielone należy lekko podsmażyć na patelni, a następnie dodać do niego sos Napoli rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody. Kiedy mieszanka będzie już gęsta, o jednolitym zabarwieniu, można dodać do niej odsączona wcześniej kukurydzę w puszki. Przed podaniem warto wpleść do farszu także starty ser żółty, masę nałożyć naciasto naleśnikowe, zwinąć je w rulony lub trójkąty i lekko podgrzać na patelni, by składniki ładnie się połączyły.

Aby je przygotować wystarczy mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką tartą oraz doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Z tak przyrządzonej masy formujemy małe kulki, podsmażamy na patelni i dodajemy do ulubionej zupy np. pomidorowej, serowej czy kremu z pieczarek.

Świetnie nadaje się do spaghetti. Możemy więc lekko podsmażyć je z cebulką, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek, taką mieszanką polać danie, udekorować serem żółtym i doprawić oregano. W innej wersji takie miękkie nadzienie z drobiu czy wieprzowiny dobrze jest zastosować także jako farsz do cannelloni i napełnione rurki polać ulubionym sosem np. grzybowym czy brokułowym.

Mięsne nadzienie do pierogów

Przygotowując farsz do pierogów na bazie mięsa mielonego można wcześniej lekko je podsmażyć i połączyć z ugotowaną marchewką. Wszystkie składniki łączymy na gładką masę, formujemy małe płaskie kuleczki i nadziewamy nimi ciasto. Takie pierożki po ugotowaniu będą świetnie smakować lekko zarumienione na patelni lub podane z sosem serowym.

Mięsny farsz możemy użyć do takich dań jak: lasagne, burrito, meksykańska quasadilla z sosem salsa, pizza, zapiekanki warzywne, omlety jajeczne czy nawet sałatki! Co więcej taki składnik dodany do śniadaniowych chlebków wraz z serem żółtym i zapieczony w tosterze pozwoli poczuć po takim posiłku silną dawkę energii i pozostawić uczycie sytości na bardzo długo, eliminując tym samym podgryzanie słodkości.Mięso mielone będzie także wyśmienicie smakowało, jeśli zapieczemy je na grillu w warzywach np. wydrążonych wcześniej bakłażanach. Taka przekąska podczas ogródkowego pikniku na pewno mile zaskoczy gości.

Jakie potrawy na bazie mięsa mielonego wy byście zaproponowali? Czekamy na wasze unikalne pomysły!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie