GotowaniePrzepisyPrzepis na śledzie pod pierzynką
Przepis na śledzie pod pierzynką
Zazwyczaj jadamy śledzie z cebulką lub w śmietanie. Dziś przepis na śledzie pod pierzynką - przekonaj się, że ten sposób podania śledzi jest równie smaczny. Jedz śledzie jak najczęściej. Poprawiają pamięć i działają przeciwmiażdżycowo. Posypane porem wzbogacą organizm o witaminę A, C, E i B6, a także potas, wapń fosfor i kwas foliowy. Co więcej, por doskonale wpływa na układ odpornościowy i oddechowy oraz ma właściwości bakteriobójcze. Nie zastanawiaj się dłużej i zacznij przyrządzać pyszną sałatkę śledziową!
Alicja
Śledź pod pierzynką - przepis
- trzy płaty śledziowe,
- dwie szklanki mleka,
- pora,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- jogurt naturalny i majonez,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny.
- Włóż śledzie do miski i zalej mlekiem. Wstaw je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej pozostaw w mlecznej kąpieli na noc. Dzięki temu będą miały aksamitny i łagodny smak.
- Wyjmij śledzie z zalewy i opłucz wodą. Pokrój w kwadraciki i ułóż na dnie salaterki.
- Przyrządź sos majonezowy: wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym w stosunku 1:1. Przypraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i polej sosem śledzie.
- Posiekaj jajka w drobną kostkę i posyp równomiernie śledzia.
- Na sam koniec por. Posiekaj go drobniutko w kostkę i ułóż na jajku. Wstaw sałatkę na godzinę do lodówki. Ciesz się smakiem wiosennej sałatki, pełnej witamin i minerałów. Smacznego!