Przepis na sos czosnkowy do pizzy
Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos czosnkowy?
27.03.2011 | aktual.: 28.03.2011 01:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotuj:
- kilka ząbków czosnku,
- śmietanę lub jogurt naturalny,
- 3 łyżki majonezu,
- pół łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki cukru,
- sól i pieprz,
- koperek lub oregano,
- listki bazylii.[olist][]Świeżo wyciśnięty czosnek dodajemy do śmietany lub jogurtu naturalnego (wersja mniej kaloryczna), a następnie mieszamy z majonezem, cukrem i doprawiamy solą i pieprzem.[]Do całości dodajemy szczyptę koperku lub oregano.[*]Podajemy udekorowany listkami bazylii.[/olist]
Ten rodzaj sosu świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Możemy zatem dodawać sos czosnkowy do kebaba czy pizzy, ale także do warzywnych sałatek i mięs. Dobrze spełni swoją rolę także jaki dip do paluszków serowych lub rybnych.
Pyszny sos czosnkowy oprócz walorów smakowych ma także inne zalety. Czosnek jest bowiem naturalnym antybiotykiem, więc skutecznie leczy przeziębienia. Przyda się zatem, jeśli dopadnie nas wiosenne przesilenie.
W zależności od kulinarnych upodobań, sos będzie dobrze smakował także, jeśli dodamy do niego kilka kropel cytryny.
Polecam i życzę smacznego!