Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół
Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. Sprawdź jak łatwo możesz sprawić wszystkim przyjemność.
23.12.2010 | aktual.: 23.12.2010 08:15
Przygotuj:
- 4 sprawione pstrągi (po 20 dag)
- 2 pęczki koperku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- cytrynę
- 5 łyżeczek octu winnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- sól
- pieprz
- 2 ugotowane jajka na twardo
- ugotowaną marchewkę
- Przygotuj płaski, szeroki garnek. Zagotuj w nim bulion z dodatkiem octu, skórki i soku z cytryny. Dopraw go solą i pieprzem.
- Teraz włóż ryby do wywaru i gotuj je na wolnym ogniu przez kwadrans.
- Wyjmij pstrągi, ostudź je, zdejmij skórę, wyjmij ości.
- Ułóż pyszne pstrągi na półmisku i udekoruj je jajkami oraz marchewką. Puść wodze fantazji i stwórz prawdziwe dzieło sztuki.
- Pora na przygotowanie galarety koperkowej. Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Dodaj do wywaru rybnego i dokładnie wymieszaj.
- Ostatni szlif do posiekanie koperku i dodanie go do płynnej galarety.
- Brawo,pstrąg w galarecie już prawie gotowy. Polej tylko rybę tężejącym wywarem i wstaw go do lodówki. Smacznego!