GotowaniePrzepisyPstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. Sprawdź jak łatwo możesz sprawić wszystkim przyjemność.

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół
Oliwka .

23.12.2010 | aktual.: 23.12.2010 08:15

Przygotuj:

  • 4 sprawione pstrągi (po 20 dag)
  • 2 pęczki koperku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • cytrynę
  • 5 łyżeczek octu winnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • ugotowaną marchewkę
  1. Przygotuj płaski, szeroki garnek. Zagotuj w nim bulion z dodatkiem octu, skórki i soku z cytryny. Dopraw go solą i pieprzem.
  1. Teraz włóż ryby do wywaru i gotuj je na wolnym ogniu przez kwadrans.
  1. Wyjmij pstrągi, ostudź je, zdejmij skórę, wyjmij ości.
  1. Ułóż pyszne pstrągi na półmisku i udekoruj je jajkami oraz marchewką. Puść wodze fantazji i stwórz prawdziwe dzieło sztuki.
  1. Pora na przygotowanie galarety koperkowej. Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Dodaj do wywaru rybnego i dokładnie wymieszaj.
  1. Ostatni szlif do posiekanie koperku i dodanie go do płynnej galarety.
  1. Brawo,pstrąg w galarecie już prawie gotowy. Polej tylko rybę tężejącym wywarem i wstaw go do lodówki. Smacznego!
Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie