Szarlotka z lodami
Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z piekarnika zapach szarlotki nie powoduje efektu „cieknącej ślinki”. Ten rodzaj ciasta ze względu na prostotę wykonania był ulubionym specjałem wielu z naszych babć, więc chętnie sięgamy po sprawdzone receptury jego przyrządzanie. Ponadto smakowity zapach szarlotki niejednemu przywodzi na myśl czasy beztroskiego dzieciństwa. Jak ją zrobić?
Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z piekarnika zapachszarlotki nie powoduje efektu „cieknącej ślinki”. Ten rodzaj ciasta ze względu na prostotę wykonania był ulubionym specjałem wielu z naszych babć, więc chętnie sięgamy po sprawdzone receptury jego przyrządzanie. Ponadto smakowity zapach szarlotki niejednemu przywodzi na myśl czasy beztroskiego dzieciństwa. Jak ją zrobić?
Przygotuj:
- []2 szklanki mąki[]1,5 szklanki cukru[]0,5 opakowania proszku do pieczenia[]małe opakowanie cukru waniliowego[]5 jaj[]1/3 szklanki oliwy z oliwek rozpuszczonej w gorącej wodzie[]lody waniliowe[]rodzynki, bakalie lub migdały słoik prażonych jabłek (mogą być z cynamonem)
Zasada wykonania jest dziecinnie prosta :[olist][]Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera.[]Powstała masę przelewamy do żaroodpornego naczynia[]Na wierzch kładziemy jabłka[]Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni, około 50 minut.[]Podajemy z gałka lodów waniliowych[]Całość posypujemy orzechami, migdałami lub bakaliami[/olist]
Palce lizać!