Zapiekanka z makaronem i kurczakiem - po studencku

GotowaniePrzepisyZapiekanka z makaronem i kurczakiem - po studencku
20.01.2011 14:11
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem - po studencku
Oliwka .
Oliwka .

Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Aż się zdziwiłam, że za kilka złotych można zjeść taki dobry obiad. Oto przepis dla wszystkich, którzy lubią jeść dobrze i tanio. Życzę smacznego zwłaszcza studentom.

Przygotuj:

  • 2 piersi z kurczaka
  • paczkę makaronu (jadłam kokardki, ale myślę, że rurki też będą dobre)
  • puszkę kukurydzy
  • 20 dag żółtego sera
  • mały majonez
  • śmietanę
  • oregano
  • bazylię
  • ostrą czerwoną paprykę
  • słodką czerwoną paprykę
  • główkę czosnku
  • olej do smażenia
  • ewentualnie 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  1. Postaw wodę na makaron.
  1. W tym czasie pokrój piersi z kurczaka w kostkę.
  1. Pewnie zanim zdążysz to zrobić, woda się zagotuje, wrzuć więc kokardki. I oczywiści posól wrzątek.
  1. Skończ kroić kurczaka i wrzuć go na patelnię. Tylko nie zapomnij o makaronie. Nie pozwól, by się rozgotował. Odlej wodę zanim się to stanie.
  1. Kiedy mięso będzie się smażyło, zrób sos do zapiekanki makaronowej. Wymieszaj majonez ze śmietaną i dodaj do niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dużo przypraw. Jesli masz ochotę, możesz także dodać przecier pomidorowy.
  1. Uważaj, by z kurczaka nie zrobił się skwarek. Zetrzyj teraz ser na tarce.
  1. To już właściwie wszystko. Wymieszaj makaron, ser, mięso, osączoną kukurydzę oraz sos do mięsa i włóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
  1. Studenckiej zapiekance z kurczaka wystarczy 20 minut w temperaturze 120 st. C. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie