Zupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa
Co można o niej powiedzieć? Jest pożywna, bardzo sycąca, a do tego idealna dla naszej diety – mało kaloryczna i bogata w mikro, i makroelementy, oraz karoten, witaminę P, C, B1 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki takie jak: magnez, potas, czy wapń.
Latem zwykle jadamy ją pod postacią chłodnika, a w zimie? Dodając do niej kilka dodatkowych składników, możemy stworzyć bardzo pożywną zupę, która nas rozgrzeje i dostarczy naszemu organizmowi masę witamin, a nam przypływu energii.
Jak zrobić zupę z buraków? Przygotujmy sobie:
ok. 5 startych buraków
4 ziemniaki
bulion rosołowy
łyżkę śmietany
drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i inną włoszczyznę
Przyprawy: sól, cukier, pieprz, olej, ziele angielskie
1 liść laurowy
4 łyżki oleju
1 łyżkę mąki
1 łyżkę cytryny
I zaczynamy!
Buraki siekamy w drobne kawałki lub ścieramy na tarce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny. W tym czasie dodajemy też przyprawy, czyli ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę pieprzu i cukru. W osobnym garnku gotujemy w bulionie ziemniaki i włoszczyznę, bo potem dodać je do buraków. Kiełbasę podsmażamy na patelni, kroimy w plastry i dodajemy ją w finalnym etapie gotowania. Na koniec doprawiamy śmietaną z łyżką mąki i oleju, i dalej gotujemy.
Dla smaku można podawać ją z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem.
Warto także zapamiętać, że burak (podobnie jak np. pomidor) zaliczany jest do grona tych warzyw, które pomagają w walce z nowotworami. Ma także zbawienne działanie na wątrobę, a nawet przeciwdziała przeziębieniom i pomaga w leczeniuotyłości!
Inny przepis na zupę buraczkową z dodatkiem kurczaka znajdziecie na blogu Najsmaczniejsze.pl
Życzymy udanego pichcenia!