Zupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa

GotowaniePrzepisyZupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa
15.10.2009 16:00
Zupa buraczkowa  - leczy, krzepi i rozgrzewa
Damiesa
Damiesa

Co można o niej powiedzieć? Jest pożywna, bardzo sycąca, a do tego idealna dla naszej diety – mało kaloryczna i bogata w mikro, i makroelementy, oraz karoten, witaminę P, C, B1 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki takie jak: magnez, potas, czy wapń.

Latem zwykle jadamy ją pod postacią chłodnika, a w zimie? Dodając do niej kilka dodatkowych składników, możemy stworzyć bardzo pożywną zupę, która nas rozgrzeje i dostarczy naszemu organizmowi masę witamin, a nam przypływu energii.

Jak zrobić zupę z buraków?  Przygotujmy sobie:

ok. 5 startych buraków

4 ziemniaki

bulion rosołowy

łyżkę śmietany

drobno pokrojoną cebulę, marchewkę i inną włoszczyznę

Przyprawy: sól, cukier, pieprz, olej, ziele angielskie

1 liść laurowy

4 łyżki oleju

1 łyżkę mąki

1 łyżkę cytryny

I zaczynamy!

Buraki siekamy w drobne kawałki lub ścieramy na tarce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny. W tym czasie dodajemy też przyprawy, czyli ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę pieprzu i cukru. W osobnym garnku gotujemy w bulionie ziemniaki i włoszczyznę, bo potem dodać je do buraków. Kiełbasę podsmażamy na patelni, kroimy w plastry i dodajemy ją w finalnym etapie gotowania. Na koniec doprawiamy śmietaną z łyżką mąki i oleju, i dalej gotujemy.

Dla smaku można podawać ją z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem.

Warto także zapamiętać, że burak (podobnie jak np. pomidor) zaliczany jest do grona tych warzyw, które pomagają w walce z nowotworami. Ma także zbawienne działanie na wątrobę, a nawet przeciwdziała przeziębieniom i pomaga w leczeniuotyłości!

Inny przepis na zupę buraczkową z dodatkiem kurczaka znajdziecie na blogu Najsmaczniejsze.pl

Życzymy udanego pichcenia!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie