Zupa serowa - krem

GotowaniePrzepisyZupa serowa - krem
10.04.2011 23:30
Zupa serowa - krem
Damiesa
Damiesa

Ser należy do tego rodzaju produktów, których spożywanie nie jest wskazane, a wręcz zabronione w ścisłej diecie. Do tego nawet osoby nie odchudzające się powinny ograniczyć jego spożywanie. Dlaczego? Ser bowiem podnosi cholesterol, a do tego jest bardzo tłusty, więc brak umiaru w jego jedzeniu skutkować może szybkim przybieraniem na wadze. Dlatego proponując przepis na zupę serową przestrzegam przed jej wysoką kalorycznością.

Ser należy do tego rodzaju produktów, których spożywanie nie jest wskazane, a wręcz zabronione w ścisłej diecie. Do tego nawet osoby nie odchudzające się powinny ograniczyć jego spożywanie. Dlaczego? Ser bowiem podnosi cholesterol, a do tego jest bardzo tłusty, więc brak umiaru w jego jedzeniu skutkować może szybkim przybieraniem na wadze. Dlatego proponującprzepis na zupę serową przestrzegam przed jej wysoką kalorycznością.

W misce zupy na bazie sera mamy aż ok. 30 kcal. Zagęszczana śmietaną dodatkowo powoduje wzrost kaloryczności. Tego, czego jednak nie można odmówić jest wyjątowy smak, dlatego polecam jej spożywanie na wyjątkowe okazje.

Zupa serowa z serków topionych

Przygotuj:

  • 20 dag żółtego sera,
  • włoszczyznę,
  • 300 gramów serka topionego,
  • kostka rosołowa,
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 2 listki laurowe,
  • koperek.[olist][]Włoszczyznę ugotuj w osolonej wodzie z kostką rosołową z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.[]Do bulionu dodaj serek topiony i mieszaj, aż do momentu kiedy cały się rozpuści.[]Dodaj do zupy starty ser żółty i zagęść ją śmietaną.[]Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp koperkiem.[/olist]

Zupa serowa z grzankami

Zupa świetnie smakować będzie jeśli przygoujemy do niej chrupiące grzanki i udekorujemy nimi wierzch. W innej wersji można ją po prostu spożyć z ciepłym chlebkiem z tostera. Zupę serwujemy udekorowaną natką pietruszki.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie