Zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne
Powinniśmy postawić na dietę lekkostrawną, czyli ograniczającą tłuste, smażone potrawy, a także wzdymające produkty, które długo zalegają w żołądku. Gdy organizm przestaje produkować estrogeny, rośnie także ryzyko miażdżycy - zwiększa się poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, a zmniejsza poziom dobrego cholesterolu HDL. Jak szacują naukowcy, każdy rok opóźnienia wystąpienia menopauzy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o ok. 2 proc.
Starajmy się więc wykluczyć z diety szkodliwe tłuszcze trans i ograniczmy tłuszcze zwierzęce, przestawiając się na roślinne. Są w awokado, orzechach, olejach, np. lnianym, bogatym w kwasy omega-3, rzepakowym czy margarynach funkcjonalnych ze sterolami roślinnymi. Roślinne tłuszcze tłoczone na zimno doskonale sprawdzają się w sałatkach - warto dodać łyżkę do takiej przekąski.