Jak być zdrową i szczupłą po pięćdziesiątce?
Zmiana nawyków
Pamiętaj o wapniu
Wraz z wiekiem zwiększa się zapotrzebowanie na wapń. To pierwiastek, który ma ogromny wpływ nie tylko na kości i zęby, ale na funkcjonowanie całego organizmu. Stanowi też ważny składnik mineralny mięśni - układ mięśniowy bez wapnia nie funkcjonuje prawidłowo, tak samo jak serce. Kobiety po menopauzie ze względu na zachodzące zmiany hormonalne są szczególnie zagrożone jego niedoborem, a tym samym osteoporozą, często nazywaną „cichym złodziejem kości”. Choroba charakteryzuje się nadmierną utratą tkanki kostnej i polega na stopniowej utracie wapnia. U kobiet po 50. roku życia zaburzenia przemian metabolicznych powodują zmniejszenie wchłaniania wapnia, dlatego w tym okresie podaż tego składnika powinna być dużo większa.
Gdzie szukać wapnia? Podstawowym i najlepszym źródłem są mleko i jego przetwory. Warto jeść także jaja, produkty zbożowe, warzywa i rośliny strączkowe. Przyswajalność wapnia jest zależna od obecności fosforu, który na szczęście w większości przypadków występuje w tych samych produktach, co wapń. Znajdziemy go w dużych ilościach w mleku, serach podpuszczkowych, nasionach roślin strączkowych, podrobach, rybach i żółtkach jaj.