Uważnie z owocami
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin - oprócz witaminy D, którą musimy suplementować. Ten składnik odgrywa ważną rolę w diecie osób zagrożonych osteoporozą. Gdy przyjmujemy dużo leków, powinniśmy jeść też więcej produktów bogatych w witaminę B6 - wiele medykamentów ogranicza jej wchłanianie. Jest ona także niezbędna do przemiany białek i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Większość antyoksydantów, które zabezpieczają nas przed atakiem wolnych rodników, a tym samym oddalają ryzyko nowotworów znajdziemy w warzywach i owocach. Z tymi ostatnimi powinniśmy jednak uważać, szczególnie gdy zawierają dużo cukru. Pogarszający się w okresie menopauzy metabolizm glukozy wiąże się bowiem z większym ryzykiem występowania cukrzycy. Jej konsekwencją są przewlekłe uszkodzenia, zaburzenia funkcji i niewydolność różnych narządów.