Zła dieta
Stawy nie lubią tłustej diety nie tylko dlatego, że jest tucząca, zaś duża masa ciała powoduje ich obciążanie. Wraz z nadmierną ilością tłuszczów ograniczone zostaje również pobieranie przez organizm cennych dla układu kostnego substancji odżywczych. Dieta obfitująca w tłuste mięso (szczególnie wieprzowinę), sery, a także zbyt dużą ilość niektórych olejów roślinnych (np. słonecznikowego lub kukurydzianego) stymuluje wytwarzanie się prostaglandyn, hormonów sprzyjających powstawaniu zapaleń stawów. Jeśli bolą nas łokcie i kolana, powinniśmy ograniczyć też spożywanie soli oraz konserwowanych chlorkiem sodu produktów przetworzonych. Sól powoduje wypłukiwanie z organizmu wapnia, pierwiastka ważnego nie tylko dla kondycji kości, ale także stawów. Przyswajanie wapnia utrudniają także niektóre napoje. Należą do nich: mocna kawa i herbata oraz alkohol.