Dieta przyjazna dla stawów?
Chorym cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów lekarze zalecają przede wszystkim zmianę diety. Mięso warto zastąpić tłustymi rybami morskimi (łosoś, makrela, tuńczyk), które zawierają ogromne ilości kwasów Omega-3, kwasów tłuszczowych wykazujących działanie przeciwzapalne. Roślinnym źródłem tych kwasów jest oliwa z oliwek, olej lniany oraz olej rzepakowy. Bóle stawów zmniejszyć możemy również poprzez wprowadzenie do menu jak największej ilości warzyw i owoców. Zawarte w nich przeciwutleniacze (głównie flawonoidy, witamina C oraz antocyjany) skutecznie przeciwdziałają pojawianiu się stanów zapalnych w stawach oraz w całym organizmie. Witamina C (występująca w największych ilościach w czarnej porzeczce, rokitniku, kapuście, papryce oraz cytrusach) bierze ponadto udział w wytwarzaniu kolagenu, podstawowego budulca chrząstek stawowych oraz ścięgien. Stawy, a także podtrzymujące je ścięgna i mięśnie powinny codziennie otrzymywać także pełnowartościowe białko, będące budulcem chrząstek stawowych oraz układu
mięśniowego. Doskonałym źródłem protein są warzywa strączkowe, kasze (w szczególności gryka) i produkty sojowe. Mięso (zwłaszcza to tłuste) może, jak już powiedzieliśmy, nasilać objawy zapalenia, nie jest więc ono najlepszym źródłem białka w diecie przyjaznej stawom. Wyjątek stanowi chudy drób (czyli kurczak i indyk), który bez obaw wprowadzić możemy do jadłospisu. Aby utrzymać sprawność i wytrzymałość całego układu kostnego przez długie lata, nie powinniśmy zapominać także o wapniu, będącym budulcem naszych kości. Aby go dostarczyć, jedzmy jak najczęściej niskotłuszczowy nabiał - chudy twaróg, maślankę, kefir oraz jogurt naturalny. Spożycie żółtego sera i serów pleśniowych powinniśmy natomiast ograniczyć - zawarty w nich wapń nie jest dobrze przyswajany z powodu dużej ilości soli w tych produktach.