Myśl i jedz powoli
Myśl nie tylko po jedzeniu, z wyrzutami sumienia podliczając liczbę kalorii, które właśnie pochłonęłaś, ale przede wszystkim przed, czyli wtedy, gdy zamawiasz lub komponujesz danie na talerzu. Zamiast majonezu wybierz hummus lub musztardę, zamiast porcji frytek weź sałatkę (zaoszczędzisz 300 kcal).
Poza tym nie spiesz się podczas jedzenia i przeżuwaj wszystko dwa razy bardziej dokładnie. Wyniki badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition" donoszą, że kobiety, które każdy kęs przeżuwają co najmniej 20 razy, jedzą w czasie jednego posiłku o ok. 70 kcal mniej. Niewykluczone, że jest to spowodowane czasem posiłku, ponieważ dopiero po ok. 15-20 minutach po rozpoczęciu jedzenia, z żołądka do mózgu dociera informacja: "dosyć, jestem już wystarczająco najedzony".