Jak przygotować niezapomniane przyjęcie przy grillu
Ciepłe miesiące i sprzyjająca aura, a także rozpoczynające się urlopy i długie weekendy to warunki idealne dla miłośników grillowania. Polacy grillują chętnie, nic więc dziwnego, że prześcigamy się co roku w tym umownym sporcie narodowym. Królowie rusztu i królowe grilla przekonują, że to nie tylko sprawdzony sposób na smaczny posiłek na gorąco, ale przede wszystkim okazja do spędzenia czasu w gronie znajomych - wspólnie można nie tylko konsumować, ale też przygotowywać i omawiać ulubione specjały.
08.05.2017 | aktual.: 09.05.2017 12:14
Grillowe ABC
Początkiem sezonu niezaprzeczalnie jest długi weekend majowy, a potem rozpalamy grilla przez kolejne pół roku – dopiero chłodniejsze jesienne wieczory osłabiają zew Polaków do rusztu. Na te kilka miesięcy warto rzecz jasna przygotować się w pełni, aby każde przyjęcie było udane i niezapomniane. Podstawą jest wybór odpowiedniego grilla. Jeśli nie mamy osobnej altany z murowanym grillem lub specjalnego paleniska, wybierzmy grill przenośny. Powinien być stabilny, choć może być wyposażony w praktyczne kółka, które ułatwią jego przestawianie. Modele z zamykaną pokrywą zapewnią nam pełnię smaku i aromatu, choć te skromniejsze także sprawdzą się do przygotowania kilku kiełbasek i soczystej karkówki. Wygodnym rozwiązaniem będzie misa ze specjalnymi zawieszkami po bokach na grillowe akcesoria – chwytaki i szpikulce oraz rękawice żaroodporne. Niezbędne będą także odpowiednia podpałka i węgiel. Eksperci doradzają naturalne produkty, ale dla początkujących dużym ułatwieniem będą podpałki, które w szybki sposób pomogą uzyskać idealnie żarzące się węgielki. Warto zaopatrzyć się też w akcesoria przeznaczone do konkretnych produktów – dzięki nim przygotowanie soczystej ryby, idealnego szaszłyka czy owocowej kanapki na słodko będzie proste jak bułka z masłem.
Dobry produkt to dobry smak z grilla
Rodzinny posiłek, nawet ten pod chmurką i prosto z rusztu, musi być wartościowy. Dlatego tak ważne są: lista zakupów przed grillowaniem i dokładne czytanie etykiet w sklepie. Zanim skusimy się na paczkę kiełbasy śląskiej w promocyjnej cenie, sprawdźmy, ile procent mięsa zawiera. Zdecydowanie unikajmy propozycji, które mają całą listę sztucznych dodatków czy mięso oddzielone mechanicznie (MOM) na etykiecie. Wiosną i latem najlepiej stawiać na sezonowe warzywa. Nie tylko są smaczne, ale również tańsze. Cukinie, młode ziemniaki, a nawet rzodkiewki i szparagi będą wspaniałą, kolorową i zdrową przekąską na gorąco. Dla złamania grillowej rutyny warto otworzyć się na nowe smaki – również te owocowo-słodkie. Oto kilka niesztampowych propozycji.
Warzywno-mięsne szaszłyki w miodowej glazurze
Potrzebne będą: 500 g polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki płynnego miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru, 2 małe ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 4 większe pieczarki, świeży pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. W misce połączyć miód, sos sojowy, imbir i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać mięso i zamieszać. Papryki i pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mięsa, wymieszać i całość marynować najlepiej przez całą noc. Przed grillowaniem nabić składniki na zwilżone patyczki do szaszłyków.
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i gruszkami
Potrzebne będą: 3 brzoskwinie, 2 garści rukoli, 2 twardsze gruszki, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, garść orzechów włoskich, kawałek sera pleśniowego (brie lub camembert), miód płynny do dekoracji, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wrzucić na rozgrzany grill przecięciem w stronę rusztu. Podobnie postąpić w przypadku gruszek, delikatnie usuwając gniazda nasienne i ogonek. Gdy owoce się grillują, posiekać orzechy, pokroić ser na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu umytą rukolę. Dodać brzoskwinie i gruszki, paski szynki. Całość posypać serem i orzechami, a na końcu skropić miodem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Grillowane banany z czekoladą
Potrzebne będą: 3 banany, 9 kostek czekolady mlecznej, bita śmietana do podania.
Sposób przygotowania: Banany wraz ze skórką naciąć wzdłuż, do środka każdego dodać po trzy kostki czekolady. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka minut na ruszt. Podawać z bitą śmietaną.
Grillowanie z korzyścią dla zdrowia
Warto podkreślić zdrowotne walory grillowanych potraw. O ile nie używamy aluminiowych tacek, które pod wpływem dłuższego ogrzewania mogą mieć negatywny wpływ na żywność, i stosujemy naturalne rozpałki, to możemy mieć pewność, że przysmaki z grilla zachowują pełnię wartości odżywczych. W dodatku nie zawierają zbędnego tłuszczu, a właściwy dobór przypraw pozwoli ograniczyć ilość soli. Jeżeli zamiast tłustszego kawałka karkówki postawimy na faszerowane pieczarki z warzywną sałatką z lekkim sosem, mamy gotowy dietetyczny posiłek, który będzie idealny dla osób liczących kalorie. To właśnie sosy często są bombą kaloryczną grillowych przyjęć. Zamiast na ciężkie majonezy czy śmietany postawmy na jogurt naturalny. Przyjazne dla zdrowia będą też przyprawy – papryka w proszku, majeranek czy kminek mogą ciekawie urozmaicić smak potraw, a dodatkowo pozytywnie wpłyną na procesy trawienia.
Jak widać, udany grill to kwestia odpowiednio zaplanowanego sprzętu, oprawy i oczywiście produktów, które zamierzamy przygotować tą metodą. Jednak im częściej będziemy wrzucać ulubione produkty na ruszt, tym bliższa droga do zdobycia tytułu króla rusztu.
Partnerem artykułu jest producent leku Kreon Travix