GotowaniePrzepisyWrzuć do garnka i zagotuj z jajkami. Skorupka odejdzie w dwóch kawałkach

Wrzuć do garnka i zagotuj z jajkami. Skorupka odejdzie w dwóch kawałkach

Internetowy trik pomaga w łatwy sposób pozbyć się skorupki z jajka
Internetowy trik pomaga w łatwy sposób pozbyć się skorupki z jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.08.2022 15:15, aktualizacja: 24.08.2022 19:20

Obieranie ugotowanego jajka ze skorupki wymaga sporo cierpliwości. W internecie nie brakuje jednak rad, które znacznie ułatwiają to zadanie. Jedna z prezentowanych w sieci metod nie tylko przyspiesza odrywanie skorupki, ale sprawia też, że czynność jest niemal bezwysiłkowa.

Jajko ugotowane na twardo lub miękko to pożywne i pełnowartościowe śniadanie. Problem w tym, że skorupka świeżych jajek jest niezwykle trudna do ściągnięcia, łamie się i nie chce odchodzić od białka.

Są jednak sposoby na to, aby przyspieszyć tę żmudną czynność. Wystarczy dodać do gotującej się wody popularny i znajdujący się w każdym domu produkt.

Szybki sposób na obieranie jajka

W sieci nie brakuje pomysłów na to, jak ułatwić sobie codzienne obowiązki. Na jednym z instagramowych profili z poradami pojawiło się wideo przedstawiające szybki sposób na obranie jajka ze skorupki.

Z nagrania wynika, że do garnka z wodą, w której umieszczamy jajka, powinno się dodać kilka plasterków cytryny. Następnie wszystko razem gotujemy. Po kilku minutach wyciągamy jajka z naczynia i delikatnie uderzamy w skorupkę. Powłoka rozdzieli się wtedy na dwie części, które z łatwością ściągniemy z białka.

Dodaj sól do wody. Skorupka łatwo odejdzie od jajka

To niejedyny sposób na sprawne obranie jajka ze skorupki. Zamiast cytryny można do gotującej się wody dodać czubatą łyżkę soli. W tym przypadku przygotowywanie jajek należy rozpocząć wcześniej, wyciągając je z lodówki na minimum godzinę. Garnek, w którym będziecie gotować jajka, powinien być na tyle duży, żeby swobodnie je pomieścić na dnie. Później wystarczy zalać je wodą, dodać sól i ugotować.

Jeśli chcecie zjeść jajko na twardo, twórcy internetowi polecają po ugotowaniu umieścić je w szklance i zalać zimną wodą. Następnie potrząsamy energicznie zawartością naczynia przez kilka sekund. Najlepiej wykonać tę czynność w zlewie. Większość wody znajdującej się w szklance może się wylać. Po chwili wysiłku skorupka powinna łatwo odejść od jajka.

How to Quickly Peel a Boiled Egg in a Glass of Water

Właśnie trwa plebiscyt WP Kobieta #Wszechmocne2022. Zapraszamy do zgłaszania swoich nominacji w formularzu poniżej

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (68)
Zobacz także