Diety bezpieczne
Najbezpieczniejszą dietą odchudzającą jest zbilansowana dieta normalnobiałkowa i ubogotłuszczowa. Zakłada ona całkowite pokrycie zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne oraz dostarcza odpowiednich ilości białka, które chroni przed ubytkiem beztłuszczowej masy ciała. Najlepsze są diety z dziennym deficytem energetycznym od 500-1000 kcal dziennie, który jest uzyskiwany głównie przez ograniczenie węglowodanów i tłuszczów. Godne pochwalenia są także zasady diety śródziemnomorskiej, której stosowanie jest korzystne i wskazane dla zdrowia.
Sprzymierzeńcy w utrwalaniu wagi
- jedzenie małych porcji posiłków w regularnych odstępach czasu 3-4 godzin,
- zwiększenie ilości produktów będących źródłem błonnika pokarmowego, który hamuje głód,
- w ciężkich momentach (napady wilczego głodu) wypicie 1-2 szklanki wody,
- silna wola.
POLECAMY: * Wybierz urodzinowe logo WP!*