JEŚLI NIE TORT, TO CO? ŁATWE I SZYBKIE WYPIEKI W SAM RAZ NA IMPREZĘ URODZINOWĄ
"Dziś są Twoje urodziny…” słyszymy w popularnej polskiej piosence. Nawet jeśli do Twojego najważniejszego święta masz jeszcze chwilkę, to warto odpowiednio wcześniej zastanowić się co zaserwować gościom. Nieważne, czy jubileusz spędzać będziesz w rodzinnym, kameralnym gronie, czy w większym towarzystwie przyjaciół i znajomych. Czas zakasać rękawy oraz przygotować urodzinowe ciasto! Wszyscy z pewnością docenią włożone w nie starania.
03.07.2019 11:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tort niejeden ma… smak!
Ten słodki wypiek powszechnie znany był już na królewskich dworach, a za jego ojczyznę uznaje się Włochy. Jednak nie tylko tam mogliśmy go spotkać. Wielcy cukiernicy w całej Europie prześcigali się w tworzeniu coraz to nowszych, ciekawych kompozycji na ważne okazje. I to nie tylko na urodziny czy śluby! Co ciekawe, do dziś w użyciu są nazwy większości z nich, niezmiennie kojarzone z danym ciastem oraz jego formą i smakiem!
• Po odsłonięciu pomnika Adama Mickiewicza w Krakowie bardzo popularny stał się tort Mickiewicza – na klasycznym biszkopcie z masą kawową i rumową.
• W Paryżu, po oficjalnej premierze melodramatu „Fedora”, podany został tort Fedora z masą migdałową.
• Słynne torty z masą owocową swoje pierwsze „pięć minut” miały podczas jubileuszu angielskiej królowej Wiktorii – do dziś zwane są właśnie tortami Wiktorii.
• Natomiast ślub Napoleona III Bonaparte z Eugenią de Montijo zainspirował paryskich cukierników do przygotowania tortu kasztanowego z lukrem różanym.
Inne sławne torty to m.in. tort szwarcwaldzki, czyli mocno czekoladowy, niemiecki tort z wiśniami, dacquoise – tort bezowy z dodatkiem daktyli, orzechów włoskich i kremu na bazie sera mascarpone, a także Pavlova – tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Do wyboru, do koloru!
Jak nie tort, to co?
Niektórzy twierdzą, że tort to jedna z najlepszych rzeczy, jakie mogą spotkać zasiadającego do stołu gościa. Współcześnie nie jest to już jednak przysmak obowiązkowy! Choć amatorów słodkich, tradycyjnych, pełnych kremu tortów wciąż nie brakuje, to coraz częściej sięgamy również po inne propozycje. W kolejce stoją ciekawe, nowoczesne muffiny, kruche, owocowe tarty i tartaletki, delikatne, białkowe bezy czy orzeźwiające, pachnące latem torty lodowe i serniki na zimno.
Może zaskoczysz swoich gościom czymś nowym? Często pieczemy ciasta sprawdzone, takie, które "zawsze wychodzą”, a przecież inspiracji jest naprawdę mnóstwo! Przygotuj tradycyjne ciasto, ale zaszalej z nieoczywistymi dodatkami. Do odważnych świat należy!
Dopasuj słodkości do pory roku i…
… smakowych predyspozycji swoich gości! Na przykład krówkowo-czekoladowe brownie przypadnie do gustu każdemu łasuchowi – tutaj chyba nie ma żadnych wątpliwości. Letni placek z wiśniami czy sernik z rabarbarem to propozycje, które ucieszą wielbicieli sezonowych wypieków. Tym, którzy wolą drobne, ale efektowne słodkości, zaserwuj ciekawe muffinki – pachnące czekoladą, karmelem lub… czym tylko chcesz! Takie babeczki świetnie sprawdzą się również wtedy, gdy wśród swoich gości masz także dzieci.
Przygotowujesz imprezę w stylu retro? Postaw więc na blok czekoladowy, wielu kojarzący się właśnie z dzieciństwem czy latami młodości. Rozkosz dla podniebienia zafundujesz zgromadzonym gościom, gdy przygotujesz lekki, owocowy deser. Natomiast ciasto z malinami i galaretką jest tak delikatne, że migiem zniknie z talerzy nawet najbardziej opornych biesiadników. Możesz podać również mocno kokosowe ciasto rafaello na krakersach. Zaskoczyło Cię niecodzienne połączenie smaków? Gwarantujemy, że ten deser zniknie do ostatniego okruszka!
W tym miejscu znajdziesz mnóstwo inspirujących przepisów na wypieki, które zachwycą wszystkich na Twoim urodzinowym przyjęciu! Każdy z nich możesz także lekko zmodyfikować, aby odpowiadał zarówno Tobie, jak i zaproszonym gościom. Przygotujcie się na pyszne świętowanie!