Zielone warzywa cenniejsze
Być może spotkałaś się ze stwierdzeniem, że od białej żywności lepiej się trzymać z daleka, bo jest szkodliwa. Niektórzy rozszerzyli interpretację dotyczącą cukru i soli na inne produkty tego koloru i wystrzegają się na przykład kalafiora, uważając, że nie uczyni wiele dobrego dla ich zdrowia. Tymczasem barwa, jak się okazuje, nie ma nic wspólnego z tym, jakie działanie na nasz organizm ma dany produkt.
Ta zasada dotyczy szczególnie warzyw. Nie tylko to, co zielone, czyli brokuł, brukselka, szpinak czy kapusta, przynosi zdrowotne korzyści. Również kalafior, cebula, pietruszka, grzyby czy ziemniaki są bogate w wartości odżywcze. Dietetycy przekonują, że jedzenie białych warzyw może pomagać w przyswajaniu błonnika, potasu, magnezu oraz innych witamin i minerałów. Kiedy więc przyrządzasz smakowitą sałatkę, niech nie zabraknie w niej także białych składników.