Pieczywo wieloziarniste tak samo zdrowe jak z pełnego ziarna
Samo określenie "wieloziarniste" oznacza jedynie tyle, że zawartych jest w nim kilka rodzajów zbóż. Nie muszą to być jednak wcale pełne zboża. Tak więc chleb z siedmiu ziaren niekoniecznie jest takim synonimem zdrowia, za jaki go uważaliśmy.
W przypadku pieczywa i innych produktów pełnoziarnistych, do produkcji żywności wykorzystywane są wszystkie części ziarna: otręby, kiełki i bielmo. W efekcie otrzymujemy bardziej wartościowy odżywczo produkt, zawierający dużo błonnika i innych komponentów, naturalnie występujących w roślinach zbożowych.
Badania pokazują, że istnieją dowody na to, iż produkty pełnoziarniste znacząco obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy rak, a także odgrywają istotną rolę w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i regulowaniu metabolizmu.
Aby upewnić się, że kupowana żywność zawiera pełne ziarna, koniecznie czytaj etykiety.