Gorzka czekolada ma więcej przeciwutleniaczy
Tę pierwszą uważa się za zdrowszą ze względu na większą zawartość kakao. Nie oznacza to jednak, że w ciemnej czekoladzie znajdziemy więcej antyoksydantów niż w tej mlecznej. Składniki odżywcze naturalnie występujące w świeżych ziarnach kakao poprawiają krążenie i chronią przed chorobami serca. Potwierdzają to rozmaite badania.
Jednak według amerykańskiej Narodowej Rady Stowarzyszenia Cukierników (The National Confectioners Association?s Chocolate Council), zawartość kakao podawana na opakowaniu wielu wyrobów nie jest wiarygodną informacją na temat ilości antyutleniaczy obecnych w danym produkcie. W procesie produkcji - a więc m.in. pod wpływem temperatury czy wilgoci - ziarna kakao ulegają bowiem mniejszemu lub większemu zniszczeniu. Wynika stąd, że nie zawsze, kierowana aspektami zdrowotnymi, musisz wybierać ciemną czekoladę, jeśli jesteś znacznie większą fanką mlecznej.