Kiszona cukinia
Składniki:1 duża cukinia, korzeń chrzanu, baldachy kopru, czosnek, gorczyca, pieprz kolorowy, ziele angielskie, imbir (korzeń), sól ok.1,5 łyżki na litr, cukier trzcinowy nierafinowany łyżeczka na litr.
Przygotowanie: zagotować wodę wraz z łyżeczką pieprzy i kilkoma kulkami ziela angielskiego. Dodać płaską łyżkę gorczycy i kilka plasterków imbiru. Doprawić solą i cukrem i gotować kilka minut. Cukinię pokroić wzdłuż w słupki, a z każdego wykroić część z gniazdem nasiennym i ułożyć w słoiku wraz chrzanem, koprem i ząbkami czosnku. Zalać wrzącą zalewą zakrywając całkowicie warzywa. Zakręcić szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Po 4-5 dniach są gotowe do zjedzenia, ale można je przenieść do spiżarni, w chłodne miejsce.