GotowaniePrzepisyKupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz

Kupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz

Często zabieramy je do pracy czy do szkoły. W końcu banany idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę. Większość z nas je te owoce bez zastanowienia. A jeden wyraźny sygnał może świadczyć o tym, że banan nie nadaje się w żadnym wypadku do spożycia.

Kupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

28.02.2018 | aktual.: 28.02.2018 14:10

Wszyscy wiemy, że zielony banan to ten mniej dojrzały, a całkowicie żółty to ten idealny do jedzenia. Brązowe plamy na jego skórce świadczą o tym, że jest bardzo słodki i przejrzały. A o czym świadczyć może czerwona linia biegnąca przez środek owocu? Na pewno o tym, że nie można go zjeść!

Brunatno-czerwona linia, którą zauważysz po odgryzieniu kawałka banana, powinna cię zaniepokoić. Świadczy o tym, że owoc został zaatakowany przez grzyba z gatunku nigrospora. W większości przypadków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednak jeśli jesteś na niego uczulony, może się to dla ciebie źle skończyć.

Niedawno słyszeliśmy o kilkuletniej dziewczynce z Wielkiej Brytanii, która skarżyła się mamie, że źle się czuje. Trafiła do szpitala. Tam okazało się, że zjadła banana, w którym zdążył rozwinąć się właśnie ten grzyb.

bakterieowocebanan
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (103)