Qaqwqwrqw

Kupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz

Często zabieramy je do pracy czy do szkoły. W końcu banany idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę. Większość z nas je te owoce bez zastanowienia. A jeden wyraźny sygnał może świadczyć o tym, że banan nie nadaje się w żadnym wypadku do spożycia.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Po obraniu ze skórki dokładnie go obejrzyj.
Po obraniu ze skórki dokładnie go obejrzyj. (123RF.COM)
Qaqwqwrqw

Wszyscy wiemy, że zielony banan to ten mniej dojrzały, a całkowicie żółty to ten idealny do jedzenia. Brązowe plamy na jego skórce świadczą o tym, że jest bardzo słodki i przejrzały. A o czym świadczyć może czerwona linia biegnąca przez środek owocu? Na pewno o tym, że nie można go zjeść!

Brunatno-czerwona linia, którą zauważysz po odgryzieniu kawałka banana, powinna cię zaniepokoić. Świadczy o tym, że owoc został zaatakowany przez grzyba z gatunku nigrospora. W większości przypadków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednak jeśli jesteś na niego uczulony, może się to dla ciebie źle skończyć.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść banana każdego dnia

Niedawno słyszeliśmy o kilkuletniej dziewczynce z Wielkiej Brytanii, która skarżyła się mamie, że źle się czuje. Trafiła do szpitala. Tam okazało się, że zjadła banana, w którym zdążył rozwinąć się właśnie ten grzyb.

Oglądaj swoje ulubione programy za darmo na komputerze, telefonie i telewizorze! Sprawdź WP Pilot!

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw