Lemoniada z pokrzywą, cytryną, pomarańczą
Pokrzywa ma dosyć mdły smak, dlatego lemoniadę warto wzbogacić orzeźwiającym aromatem cytrusów. Napój skutecznie gasi pragnienie i dostarcza wielu witamin. Pokrzywa to bogactwo wapnia, żelaza, fosforu, witamin A, B2, C, K i E.
Obniża poziom cukru i pomaga oczyścić organizm toksyn, warto ją pić, by utrzymać dobrą figurę. Ma działanie antyhistaminowe, więc chroni przed alergiami, na które w lecie jesteśmy szczególnie narażeni. By przygotować lemoniadę, musimy zaparzyć napar z pokrzywy - 1 łyżkę zalać wrzącą wodą i zaparzać przez 5 minut. Następnie przelewamy napar do dzbanka, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny, dolewamy 1,5 litra wody niegazowanej. Całość mieszamy i słodzimy ksylitolem według uznania.