Wołowina kobe
Czerwone mięso nie jest szczególnie polecane przez specjalistów, jednak dobrej jakości wołowina w niewielkich ilościach to cenny produkt spożywczy. Odmiana kob i wołowina pochodząca od krów w dobrych hodowlach, gdzie mają dużo ruchu i urozmaiconą dietę, to przede wszystkim doskonałe źródło żelaza, którego jest znacznie więcej niż u zwierząt z hodowli tradycyjnych. Skąd ta różnica? Chodzi o aktywność fizyczną. Im więcej ruchu, tym większe umięśnienie, a tym samym mioglobiny, a w końcu żelaza. Jednocześnie mięsień to także więcej białka, a znacznie mniej tłuszczu. O dziwo wołowina kobe to także spora dawka kwasów omega 3, którym pierwotnym źródłem są przecież rośliny, których te krowy mają pod dostatkiem. Inną kwestią jest też dopieszczanie tych zwierząt - ciekawostką są m.in. specjalne masaże, aby poprawić jakość pozyskiwanego produktu.