Luksusowe produkty - tylko drogie, czy także zdrowe?
Luksus na talerzu
Kawior, szafran, ostrygi, trufle... Lista luksusowych, a co za tym idzie, bardzo kosztownych produktów spożywczych jest oczywiście znacznie dłuższa. Skąd ich cena? Czy płacimy jedynie za to, że są trudno dostępne, rzadkie lub mają dobry marketing? Czy może w środku tych ekskluzywnych towarów kryje się coś za co zapłacić warto? Pod względem wartości odżywczych luksusowe smakołyki prześwietla dla naszych Czytelników specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, z poradni dietetycznej barbaradabrowska.pl.
Kawior, szafran, ostrygi, trufle... Lista luksusowych, a co za tym idzie, bardzo kosztownych produktów spożywczych jest oczywiście znacznie dłuższa. Skąd ich cena? Czy płacimy jedynie za to, że są trudno dostępne, rzadkie lub mają dobry marketing? Czy może w środku tych ekskluzywnych towarów kryje się coś za co zapłacić warto? Pod względem wartości odżywczych luksusowe smakołyki prześwietla specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska z poradni dietetycznej barbaradabrowska.pl.
Kawior
Ziarenko kawioru jest jak jajo - jest w nim absolutnie wszystko, co jest potrzebne do powstania nowego organizmu - w tym wypadku rybiego. A że kawior nie ma kontaktu ze światem zewnętrznym, nie wchłania toksyn czy szkodliwych substancji z otoczenia. Podstawowym budulcem ikry są pełnowartościowe białko i tłuszcz, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Kawior to również niemal cały przekrój witamin. Mnóstwo witaminy A i B. Warto też wspomnieć o cynku i manganie. Niestety bardzo często trudno o oryginalny produkt, a jeśli już jest, to bardzo drogi. Czasem kawior udaje nawet zgranulowany bulion, zabarwiony ciemnym barwnikiem. Co ciekawe kawior to nie tylko ikra ryb. Jaja ślimaka to także kawior - prawdopodobnie najdroższy wśród wszystkich propozycji tego przysmaku.