Mało kto wie, że ma takie właściwości. Napar z nawłoci to prawdziwy hit
Moc ziołowych herbatek znana jest każdej osobie, która miała problemy z odpornością. Domowe sposoby na zwalczenie kiełkującego przeziębienia również często opierają się o gorące napary. Jakie właściwości ma napój z nawłoci? O tym warto wiedzieć.
21.09.2022 15:53
W okresie jesienno-zimowym, kiedy zdecydowanie łatwiej jest o przeziębienie, wiele osób uzupełnia herbaciane zapasy o napary z ziół. Dlaczego warto w spiżarni zrobić miejsce na napar z nawłoci pospolitej?
Nie daj się chorobie. Ten napar poradzi sobie z objawami przeziębienia
Kiedy przeziębienie daje się we znaki, dobrze mieć sprawdzone domowe metody, które przyspieszą proces zdrowienia. Z poniższego wideo dowiemy się, co warto mieć w spiżarni, kiedy złapie nas katar.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oprócz kataru częstą przypadłością przy przeziębieniu są gardłowe problemy. Jeżeli tylko męczy nas suchy kaszel, tutaj z pomocą przychodzi napar z nawłoci. Herbata z tej rośliny sprawi, że z większą łatwością będziemy odkrztuszać zalegającą wydzielinę, a tym samym skrócimy czas choroby.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C napar z nawłoci sprawdzi się również jako środek zapobiegawczy wirusom - wzmocni bowiem zawczasu naszą odporność.
Kolejnym plusem tej ziołowej herbatki jest jej działanie przeciwgorączkowe - kiedy tylko poczujemy się gorzej, a termometr będzie wskazywać odpowiednio wyższą temperaturę, napar z nawłoci może pomóc w obniżeniu gorączki.
Zobacz także
Jak przygotować napar z nawłoci?
Jeżeli chcemy wypróbować, jak działa napar, będziemy potrzebować ususzonych kwiatostanów nawłoci pospolitej. Jedną łyżkę suszków zalewamy wrzątkiem i przykrywamy filiżankę talerzykiem, aby herbata odpowiednio się zaparzyła.
Innym sposobem na skorzystanie z właściwości nawłoci jest wykonanie domowego syropu na bazie tej rośliny. W tym celu zalewamy wodą świeże kwiatostany rośliny, a następnie gotujemy je przez około minutę. Po tym czasie ostudzamy napar. Mieszankę przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin. Następnie przecedzamy miksturę, dodajemy pół szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Zawartość garnka ponownie gotujemy. Jeżeli dopadnie nas ból gardła, wypijamy dwie łyżeczki syropu rano i wieczorem.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl