Makaron shirataki
To kolejny makaron godny uwagi. Jest nie tylko smaczny, ale co ważne prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów. Zawiera w sobie głównie wodę (97 proc.), ale to drugi składnik, z którego powstaje świadczy o jego wyjątkowości. Chodzi o mąkę z bulwy Konnyaku (Amorphophallus konjac). Wygląda niepozornie, ale po zmieleniu powstaje z niej mączka zawierająca spore ilości włókna glukomannanu - błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Strawienie konjacku jest praktycznie niemożliwe, dlatego substancja ta przechodzi w postaci niezmienionej przez prawie cały przewód pokarmowy aż do jelita grubego i niczym szczotka "wymiata" wszelkie resztki niestrawionego jedzenia i toksyny. To świetny produkt dla osób, które walczą o idealną figurę.
Makaron ten nie ma konkretnego smaku, ale szybko wchłania smak przypraw czy ziół i doskonale komponuje się ze słodkimi lub pikantnymi sosami. Dobrej jakości shirataki po ugotowaniu jest jędrny i smakuje dokładnie tak, jak dodatki z którymi się go wymiesza.