Makaron soba
Wśród makaronowych klasyków, takich jak penne czy kokardki z pszenicy durum, warto zwrócić uwagę na japoński makaron soba. To produkt powstający z gryki, dzięki czemu jest sycący i lekkostrawny zarazem. Jest bardzo bogatym źródłem cennych minerałów, zwłaszcza magnezu oraz żelaza. Mąka gryczana, czyli baza tego smakołyku, dostarcza również dużo błonnika, który reguluje procesy trawienia, pomaga oczyszczać jelita i usuwać szkodliwe toksyny, dzięki czemu chroni m.in. przed zaparciami.
Soba ma lekko orzechowy smak, należy gotować go 3-5 minut, a następnie przepłukać, aby usunąć nadmiar skrobi.
W Japonii soba jest stosowany przede wszystkim w rozmaitych zupach, zwykle na bazie bulionu z wodorostów kombu. Możemy go również serwować z dodatkami, np. smażonym serkiem tofu albo wodorostami wakame. Pasuje do potraw stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej sezamowym), z wieprzowiną, drobiem, rybami lub owocami morza (zwłaszcza krewetkami) oraz warzywami: białą rzodkwią, szalotką, marchewką, suszonymi pomidorami i dodatkiem przypraw: uprażonych na patelni ziaren sezamu, kolendry, imbiru.