Okrasa zdradził patent na mielone. Rozpływają się w ustach
Zwyczajowo do kotletów mielonych dodajemy bułkę tartą. Ale nie w przepisie Karola Okrasy, który ten składnik zamienił na zdrowszy odpowiednik. Dzięki temu kotlety są jeszcze smaczniejsze.
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Sekretem udanych kotletów jest oczywiście jakościowe i świeżo mięso. Niezwykle ważne są też dodatki i sposób ich przyrządzenia.
Przepis na idealne kotlety mielone
Wielu z nas podczas zakupów wybiera gotowe mięso mielone. Najlepiej jednak zdecydować się na mięso z łopatki lub karkówki i poprosić o zmielenie w sklepie wybranych przez nas kawałków. Niektórzy wybierają również mięso z szynki lub drób. Karol Okrasa do swojego przepisu użył mięsa mielonego z łopatki.
Co ciekawe - znany kucharz zrezygnował z bułki tartej. Co użył zamiast tego? Okrasa zdecydował się na kaszę jęczmienną. Dzięki temu kotlety mielone są delikatniejsze w smaku i znacznie soczystsze niż w klasycznej wersji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy
Składniki:
- 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 średniej wielkości jajko
- bułka tarta
- smalec do smażenia kotletów
- olej
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kotlety? Najpierw posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni do zarumienienia. W misce przypraw mięso mielone. Dodaj sól oraz pieprz, a także podsmażoną cebulkę i ugotowaną kaszę jęczmienną. Do masy dodaj też roztrzepane jajko i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj odrobinę wody, jeśli masa wyszła zbyt gęsta. W dłoniach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni.
Danie możesz podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!