Okrasa zdradził patent na mielone. Rozpływają się w ustach

Zwyczajowo do kotletów mielonych dodajemy bułkę tartą. Ale nie w przepisie Karola Okrasy, który ten składnik zamienił na zdrowszy odpowiednik. Dzięki temu kotlety są jeszcze smaczniejsze.

Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy
Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Sekretem udanych kotletów jest oczywiście jakościowe i świeżo mięso. Niezwykle ważne są też dodatki i sposób ich przyrządzenia.

Przepis na idealne kotlety mielone

Wielu z nas podczas zakupów wybiera gotowe mięso mielone. Najlepiej jednak zdecydować się na mięso z łopatki lub karkówki i poprosić o zmielenie w sklepie wybranych przez nas kawałków. Niektórzy wybierają również mięso z szynki lub drób. Karol Okrasa do swojego przepisu użył mięsa mielonego z łopatki.

Co ciekawe - znany kucharz zrezygnował z bułki tartej. Co użył zamiast tego? Okrasa zdecydował się na kaszę jęczmienną. Dzięki temu kotlety mielone są delikatniejsze w smaku i znacznie soczystsze niż w klasycznej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 średniej wielkości jajko
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia kotletów
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety mielone
Kotlety mielone© Adobe Stock

Jak przygotować kotlety? Najpierw posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni do zarumienienia. W misce przypraw mięso mielone. Dodaj sól oraz pieprz, a także podsmażoną cebulkę i ugotowaną kaszę jęczmienną. Do masy dodaj też roztrzepane jajko i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj odrobinę wody, jeśli masa wyszła zbyt gęsta. W dłoniach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Następnie usmaż je na rozgrzanej patelni.

Danie możesz podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
kotlety mielonekotletykarol okrasa

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (34)