GotowaniePrzepisyMielone będą miękkie i soczyste. Wystarczy, że dodasz to do mięsa

Mielone będą miękkie i soczyste. Wystarczy, że dodasz to do mięsa

Ten dodatek to sekret wielu gospodyń
Ten dodatek to sekret wielu gospodyń

25.10.2022 13:37, aktual.: 25.10.2022 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone należy zaliczyć do wyjątkowych przysmaków kuchni polskiej. Tuż obok tradycyjnych schabowych są chyba najczęściej i najchętniej zjadanym daniem w niedzielne popołudnie. Co zrobić, by wyszły miękkie i soczyste? Gdy zastosujesz ten trik, mielone smakować będą jak u twojej babci.

Choć samo smażenie kotletów nie jest trudne, to prawdziwą sztuką jest ich idealne przygotowanie. Wiele osób zastanawia się, jakie mięso wybrać, a nie jest to łatwa sztuka.

Jakiego mięsa użyć?

Kotlety mielone można robić z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Niektórzy przyrządzają je z warzyw, choć wegetariańskim przepisom daleko do tego tradycyjnego, który stosują nasze babcie. Jakich produktów użyć, by kotlety były miękkie, soczyste i po prostu pyszne?

Na kotlety możesz wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodasz do niego surowy boczek. Jego dodatek sprawi, że mielone staną się soczyste i wilgotne. Choć wiele osób obawia się boczku ze względu na jego kaloryczność, w tym przepisie to konieczność. Jeśli chcesz, by twoje danie było idealne, musisz tego spróbować.

Ten składnik może cię zaskoczyć

To kolejny trik, który sprawi, że kotlety będą jeszcze lepsze. Do mięsnej masy dodaj bułkę. Nie tartą, nie moczoną w wodzie, lecz w mleku. Dzięki temu mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni. Dodatek nabiału w tym przypadku pozwoli również pozbyć się przykrego zapachu mięsa, jaki czasem towarzyszy wieprzowinie.

Zagłosuj na #Wszechmocne 2022
Zagłosuj na #Wszechmocne 2022

Pamiętaj o przyprawach

Aby zrobić idealne kotlety mielone musisz odpowiednio doprawić mięso. Nie możesz zapomnieć o soli i pieprzu oraz o podsmażonej cebuli. Smażąc potrawę pamiętać musisz o ważnej zasadzie. Nie możesz tego robić na zbyt dużym ogniu, ponieważ kotlety spalą się z wierzchu, a w środku wciąż będą surowe.

Wprowadzając w życie wyżej wymienione triki, to danie stanie się ulubioną potrawą wszystkich zaproszonych przez ciebie gości.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.