Kaszanka z tymiankiem i jabłkiem
Podobnie, jak w przypadku kiełbasy wybierając kaszankę należy zwrócić szczególną uwagę na jej skład. Idealnym rozwiązaniem będzie zakup produktu ze sprawdzonego źródła.
Składniki: 1/2 kg kaszanki, 2 średnie cebule, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 2 jabłka, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Kaszankę pokroić w grube plastry. Jabłka obrać i pokroić na osiem cząstek. Cebulkę pokroić w niezbyt grube półplasterki. Z folii wyciąć arkusze o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Na każdym arkuszu ułożyć kolejno: kawałek boczku, plasterki cebuli, kawałki kaszanki i ósemki jabłka. Całość posypać mieszanką przypraw: tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą. Folię zawinąć, zakręcając u góry, nakłuć widelcem i położyć na grillu. Grillować ok. 15-20 minut.