Miód i kurkuma. Prosta mikstura o magicznych właściwościach
Pozornie zwykła przyprawa i wykorzystywany do wielu dań "słodzik" tworzą połączenie, którego działania do końca nie są w stanie wyjaśnić nawet lekarze. Otóż okazuje się, że miód z kurkumą stanowią jeden z najsilniejszych antybiotyków. Jak go przygotować?
06.01.2018 | aktual.: 06.01.2018 20:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurkuma to popularna przyprawa znana ze swoich niezwykłych właściwości kulinarnych i leczniczych. Przez wiele lat stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej, chińskiej i indyjskiej do leczenia różnych problemów - takich jak choroby wątroby, problemy układu oddechowego, problemy żołądkowe czy skórne.
Ten dodatek plasuje się wysoko także na liście rzeczy, które pomagają w walce z nowotworami złośliwymi i różnego rodzaju zakażeniami. Wszystko dlatego, że zawarta w kurkumie kurkumina ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Może skutecznie leczyć zapalenie żołądka, drobnoustroje, H. Pylori oraz wrzody trawienne i żołądkowe. Przyjmowanie 200 mg kurkumy dziennie może znacznie zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
Kurkuma jest również doskonałym źródłem Turmeronu, bioaktywnego pierwiastka, który pomaga w regernacji komórek mózgowych. Dlatego też stosowana jest w leczeniu Alzheimera.
Jak zrobić naturalny antybiotyk z kurkumą? Wystarczy dodać łyżeczkę tej przyprawy do 100 gramów miodu i dobrze wymieszać. Pomoże w zwalczaniu grypy i innych infekcji. Próbowaliście już takiego sposobu?