SYROP Z AGAWY
Wśród alternatywnych środków słodzących pojawia się agawa, czyli syrop z rośliny, której rdzeń kształtem przypomina ananasa. Wygląda bardzo podobnie jak miód i niestety jest równie niedoskonały.
- Składa się głównie z fruktozy, co owszem, wpływa na niższy indeks glikemiczny i większą intensywność słodyczy, ale też czyni go bardziej niebezpiecznym dla naszego zdrowia. Nadmiar fruktozy prowadzi bowiem do otłuszczenia narządów wewnętrznych organizmu człowieka - wyjaśnia Maja Lewandowska.
- Zwolennicy syropu z agawy koncentrują się jedynie na jego niskim indeksie glikemicznym, który nie jest jedynym wskaźnikiem zdrowego produktu – potwierdza Magdalena Hermanowska. - Dużo bardziej znacząca jest zawartość fruktozy. Jeśli jest wysoka, w dłuższej perspektywie może doprowadzić do insulinooporności. Biały cukier ma w swoim składzie 50% tego składnika, syrop z agawy około 70-90%. Wybór wydaje się zatem oczywisty – podsumowuje.