CUKIER KOKOSOWY
I jeszcze jeden „egzotyczny cukier”. Wyglądem przypomina cukier trzcinowy.
- Pozyskuje się go z kwiatostanów palmy kokosowej, które wyrastają bezpośrednio z orzecha kokosowego – mówi Maja Lewandowska z Naturhouse Gdańsk Morena. - Ma lekki posmak kokosowy i karmelowy, który doskonale pasuje do kawy i deserów. Jednak nie jest on dietetycznym produktem, bowiem jego kaloryczność jest prawie taka sama jak białego cukru. Składa się on głównie z sacharozy, która stanowi około ¾ wszystkich obecnych w nim cukrów. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. Cukier z palmy kokosowej zawiera bardzo niewielkie ilości potasu, cynku, żelaza czy wapnia – komentuje.
- Choć metoda jego produkcji jest naturalna, skład pozostawia wiele do życzenia – *dodaje Magdalena Hermanowska. *- Zawiera niewielką ilość błonnika, nieco składników odżywczych i około 35-45% fruktozy. Mimo, że ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier i jest od niego zdrowszy, nie powinien stanowić codziennego dodatku do przyrządzanych potraw.