SYROP KLONOWY
Równie wyjątkowy w smaku jest syrop klonowy, pozyskiwany z kanadyjskich drzew. Czy to on sprawdzi się jako najlepszy i najzdrowszy środek słodzący?
- Oprócz cukru zawiera składniki mineralne: mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen oraz niektóre witaminy z grupy B. Szczególnie istotna jest w nim ilość manganu i witaminy B2 (ryboflawiny) – wymienia Maja Lewandowska. - Korzystnie wpływa na pracę serca, układu krążenia i układu nerwowego. Jest też mniej kaloryczny niż cukier buraczany czy miód. Syrop klonowy jest dobrym produktem dla alergików uczulonych na miód – *podsumowuje.
*- Istnieje jego kilka rodzajów, uzależnionych od koloru gotowego produktu – zwraca uwagę Magdalena Hermanowska. *- Im ciemniejszy, tym więcej składników odżywczych zawiera gotowy syrop. Badania potwierdzają, że można znaleźć w nim nawet 24 przeciwutleniacze, spore ilości cynku czy manganu. Niestety, to także ogromna dawka cukru. 75% jego składu stanowi sacharoza, cukier stołowy odpowiedzialny m.in. za epidemię otyłości. To cały czas „mniej zła” wersja białego cukru, którą można spożywać okazjonalnie i w ograniczonych ilościach – *twierdzi.