ERYTROL
Na deser jeszcze jedna alternatywa dla białego cukru – erytrol.
- W naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich – *wymienia Maja Lewandowska. *- Należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, które nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Erytrol wygląda jak cukier spożywczy, jednak wykazuje on słodycz równą 60-70% słodyczy cukru stołowego. Erytrytol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie. Nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczającego, nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero. W związku z tym osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez obaw o swoje zdrowie – *podsumowuje dietetyczka, uznając go za najlepszy ze wszystkich słodzików.
*- Może ograniczać rozwój próchnicy zębów, ponieważ ma zdolności do hamowania procesu fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej. Erytrytol pełni także funkcję antyoksydacyjną, łącząc się z wolnymi rodnikami i chroniąc w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem – *zachwala i zachęca do wypróbowania właśnie tego rodzaju cukru:
*- Najlepszy jest erytrol, na drugim miejscu ksylitol ze względów, które przy nich wymieniłam – podsumowuje.