Zupa cebulowa
Cebula wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. To warzywo jest również bogatym źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu.
Składniki: 1l bulionu warzywnego, 600 g cebuli, 100 g kiełbasy, 100 g boczku, 3 łyżki masła, 3 ziemniaki, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, mielony imbir.
Przygotowanie: ziemniaki i 400 g cebuli pokrój w kostkę, oprósz mąką i podsmaż na połowie masła. Jak cebula delikatnie się zrumieni, przełóż wszystko do garnka, zalej bulionem i gotuj aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie wlej kremówkę i zblenduj całość na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Kiełbasę i boczek pokrój w paseczki i podsmaż na reszcie masła. Po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Całość przełóż do garnka z zupą i gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z grzankami z żółtym serem.