Brzoskwinie i nektarynki
Są pyszne, soczyste, sycące i nie tuczą. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Mowa o brzoskwiniach, ich bliskich krewniaczkach - nektarynkach i trochę dalszych kuzynkach - morelach.
Nektarynki i brzoskwinie to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B. Zawierają też witaminę młodości - E, PP i nieco witaminy C (zwłaszcza nektarynka). Po owoce te warto jednak sięgać szczególnie z powodu znajdujących się w nich minerałów - przede wszystkim wapnia, magnezu i żelaza. Ale nie tylko. W brzoskwiniach znajdziemy też potas, fosfor, mangan, cynk i miedź. I mnóstwo beta-karotenu, który zapewni piękny odcień naszej skórze. Witaminy z grupy B i magnez zadbają o dobry nastrój i pomogą uporać się ze stresem. Wapń wspomoże odbudowę kości i zredukuje ryzyko wystąpienia osteoporozy. Z kolei żelazo jest niezbędne do odnowienia czerwonych krwinek. A witaminy, zwłaszcza witamina C, zapewnią organizmowi odporność na choroby.
Działanie ekstraktu z brzoskwiń na komórki raka piersi, przetestowali naukowcy z Texas AgriLife Research. Okazało się, że skutecznie niszczył komórki nowotworowe, oszczędzając przy tym zdrowe. Zdaniem badaczy, składnikiem antynowotworowym, zawartym w owocach, są kwasy fenolowe. Według współautora badania, dr Davida Byrne, uzyskane wyniki sugerują, że nasza dieta może zahamować rozwój choroby, a nawet stać się alternatywą dla standardowej chemioterapii. Najlepiej jednak stosować owoc profilaktycznie.