Miska ryżu dla szczupłej sylwetki
Zdrowotne właściwości ryżu znane są od tysiącleci. Zawiera on przede wszystkim żelazo, potas, wapń, witaminy z grupy B oraz cenny kwas pantotenowy, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ryż jest również polecany osobom na diecie, ponieważ szybko wypełnia żołądek i powoduje uczucie sytości, a także usprawnia metabolizm. W ciągu dnia ryżowego spożywamy ok. 800 kalorii.
Rano należy ugotować na sypko 15 dag ryżu i podzielić na trzy porcje. Pierwszą trzeba przygotować na śniadanie - ryż mieszamy z połową małego kubka jogurtu naturalnego, utartym jabłkiem i szczyptą cynamonu. Jemy z kromką chrupkiego pieczywa i dwoma przekąskami, po 30 kalorii każda. Na obiad ryż łączymy ze startym zielonym ogórkiem, łyżką chudej śmietany, koperkiem i odrobiną soku z cytryny. Jemy z dwoma plastrami chudej szynki. Na kolację smażymy ryżowy omlet z dodatkiem natki pietruszki - serwujemy z kiełkami, np. sojowymi albo rzodkiewkowymi.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*