Kuchnia japońska
Kieruj się ważną zasadą – rozjaśnij swój talerz. - W japońskim jadłospisie dominuje pięć barw: czerwona, niebiesko-zielona, żółta, biała i czarna – mówi Lalita Kaul, autorka „Healthy Heart South Asian Diet”. Urozmaicenie posiłków różnymi kolorami spowoduje, że twoja dieta będzie bogata w warzywa i owoce zwierające błonnik. – Kiedy włączyłam do swojej diety „tęczę produktów”, np. śliwki i brzoskwinie na przekąskę, pomidory i sałatę na kanapki z indykiem, a jagody połączyłam z niskotłuszczowym budyniem, dłużej czułam się nasycona – twierdzi ekspertka.
I jeszcze jedna istotna wskazówka: musisz powstrzymać się w odpowiednim momencie. Ale jak to wykonać, kiedy wciąż słyszymy powtarzane przez naszych rodziców słowa: „nie marnuj jedzenia”? W Okinawie funkcjonuje popularne powiedzenie: „Hara hachi bu” („Jedz, aż będziesz w 80 proc. pełny”). – To tłumaczy, dlaczego większość mieszkańców Okinawy zarówno w wieku 20 jak i 100 lat utrzymuje stabilną masę ciała – mówi dr Miller. Jednak wprowadzenie tej metody nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Co proponuje Scritchfield? – Nałóż na talerz połowę tego, co zazwyczaj spożywasz, a następnie odczekaj pięć minut i ustal, czy rzeczywiście potrzebujesz więcej jedzenia.