Kraje skandynawskie
Już od dawna mieszkańcy Szwecji, Norwegii i Danii mają jeden z najniższych wskaźników otyłości w Europie. - Tylko 13,4 procent Duńczyków i jednie 10 procent Norwegów jest otyłych, a Islandczycy mają o 50 procent niższą umieralność na choroby serca i cukrzycę niż Amerykanie - mówi dr Miller.
Skandynawskie przysłowie głosi: „poznaj swój chleb i naucz się czerpać z niego korzyści”. Ulubionym pieczywem w Skandynawii jest chleb żytni. – Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny, znaleziony w życie i nierozpuszczalny, w pszenicy – mówi Katherine Tallmadge, autorka „Diet Simple” (Odchudzaj się prosto). – Te dwa rodzaje są odpowiedzialne za uczucie sytości, ale rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu i stężenie glukozy we krwi, co oznacza mniejsze wahania cukru we krwi – dodaje.